2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták Mona Lisa szemöldökét

2007. október 24. 12:00

Egy francia mérnök saját fejlesztésű multispektrális kamerájával eredt a híres festmény titkainak nyomába. A speciális képek felfedik Mona Lisa szemöldökének és eredeti mosolyának vonalát.

Pascal Cotte a múlt héten tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Leonardo da Vinci eredetileg szempillákat és szemöldököt is festett Mona Lisanak. A francia mérnök egy saját tervezésű kamerával 13 fénytartományban - így infravörös és ultraviola fényben is - többmillió pixeles képeket készített a festményről.

A leképezés eredményeként többszörösére nagyították a Mona Lisa arcát, amelyen aztán a kutató egy többezer órás, részletes vizsgálat során megtalálta a szem körüli arcszőrzet nyomait is. Cotte szerint ezek eltüntetése nem volt szándékos: feltehetőleg egy balul elsült tisztítási kísérletnek "köszönhető", amikor a szem környékét próbálták megszabadítani a szennyeződésektől, eltüntetve ezzel a festmény egy részét is.

A vizsgálat emellett több kisebb felfedezéssel gazdagította a Mona Lisa-kutatás történetét. Az infravörös vizsgálat szerint Mona Lisa bal kezét eredetileg más pozícióba tervezte a művész, mint ahogy végül az ismert képen látható. Cotte szerint ez egy korábban felfedezett vékony fátyolnak volt köszönhető, amely egyesek szerint áldott állapotra vagy egy szoptatós anyára utalhat. Most az is kiderült, hogy a képen ábrázolt hölgy mosolya eredetileg szélesebb volt, ám azt a művész a közel egy évtizedig tartó finomítgatások során fokozatosan változtatta meg.

A kutatás talán legnagyobb eredménye a festmény tökéletes virtuális másolatának elkészítése, amely során végre az is láthatóvá vált, hogy 500 évvel ezelőtt milyen színei lehettek a frissen elkészült képnek. Az ugyanis igen messze volt a mai árnyalatoktól: a szürkés-zöldes színek helyett Mona Lisa arca rózsaszín lehetett, míg mögötte az ég csillogóan kék. A mai színek Cotte szerint az elmúlt 500 év szennyeződései következtében alakulhattak ki.

A vizsgálatok eredményeit az érdeklődők a San Franciscó-i Metreonban, a Da Vinci - A lángelme című tárlaton tekinthetik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár