2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci életképek a holokauszt árnyékából

2007. szeptember 20. 18:00

Egyedülálló fotók kerültek a Washingtoni Holokauszt Múzeum birtokába: a fényképek az auschwitzi haláltáborban készültek és a horror árnyékában pihenő náci vezetők vidám életképeit örökítik meg.

A 116 fényképet tartalmazó albumot az amerikai katonai hírszerzés egy olyan egykori tisztje adományozta a múzeumnak, aki a fotókat 60 éve találta Németországban. Az 1944 májusa és decembere között a koncentrációs táborban készült ritka felvételeken SS-tisztek és náci tisztviselők láthatók. A karácsonyi összejövetelen, kirándulásokon, közös éneklésen és egyéb alkalmakkor készült képek arról tanúskodnak, hogy a náci tisztek és feleségeik önfeledten pihentek, miközben közvetlen közelükben gőzerővel üzemeltek a halálgyár gázkamrái és krematóriumai. Nézze meg az albumokat a múzeum oldalán!

Nézze meg galériánkat a náci hétköznapokról!

A fotók azért is különleges értékűek, mert bár az 1945. január 27-én a szovjet hadsereg által felszabadított auschwitzi tábor egyike volt a leghírhedtebb megsemmisítő táboroknak, mindeddig csak néhány eredeti felvétel került elő a náci korszakból. Az amerikai felderítő tiszt által évtizedeken át őrzött albumot Karl Höcker, a táborparancsnok adjutánsa gondozta.

Balról jobbra: Dr. Josef Mengele, Rudolf Höss, Josef Kramer és egy ismeretlen tiszt

Az egyik fotón 70 mulató SS-tiszt körében látható Josef Mengele tábori orvos, aki borzalmas kísérleteket végzett a rabokon. Mengele mellett ott van a képen Rudolf Höss, az Auschwitz-komplexum alapító parancsnoka, aki bevezette a Ciklon B-vel történő elgázosításokat és a róla elnevezett akció keretében a magyar zsidók megsemmisítését irányította, valamint Josef Kramer, aki 1944 májusától az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábor parancsnoka, és a magyar zsidók kiirtásának egyik fő felelőse volt.

Nézze meg galériánkat a náci hétköznapokról!

A Washingtoni Holokauszt Múzeum közlése szerint a Mengelét ábrázoló fényképek - nyolc ilyen van az albumban - az első előkerült eredeti fotók, amelyek Auschwitzban készültek az orvosról. Sara Bloomfield, a múzeum igazgatója szerint "nehéz felfogni, miféle emberek vezették ezeket a táborokat (...) hogyan látták magukat". Ezek az egyedülálló fotók segítenek megeleveníteni azt az önelégült világot, amelyben a körülöttük levő világ kimondhatatlan szenvedéséről tudomást sem vevő náci vezetők éltek. Bloomfield szerint a fotók fontos adalékot jelentenek a népirtást elkövető emberek pszichológiájának megértéséhez.

Solahütte, az SS üdülője

Az auschwitzi albumot a múzeumnak adományozó amerikai katonatiszt a nyáron elhunyt, kérésére nevét nem közölték. A világ eddig egyetlen Auschwitz-albumot ismert, azt, amelynek képeit SS-fotósok készítették 1944 tavaszán a táborba érkező magyar zsidókról. A Washingtoni Holokauszt Múzeum nem tervezi az új album kiállítását, de a képek megtekinthetők az intézmény honlapján (www.ushmm.org).

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Höcker, Kramer és Heinrich Schwarz az SS auschwitzi kórházának felavatásánBalról: Kramer, Mengele (feltartott karral), Baer, Höcker és egy ismeretlen tisztSS-tisztek italozás közbenAlkalmi kórusban az SS nyaralásán: az elsõ sorban Karl Höcker, Otto Moll, Rudolf Höss, Richard Baer, Josef Karmer, Franz Hössler és Josef MengeleKarl Höcker, és kutyája, FavoritÁfonyát esznek az SS nõi segédtisztjeiCsoportkép szemerkélõ esõbenAmikor már nagyon esettAz SS nõi segédtisztjei megérkeznek a nyaralásraAz SS auschwitzi kórházának felavatásánBalról: Richard Baer, Josef Mengele és Rudolf HössBalról: Baer, Mengele, Kramer, Höss és egy ismeretlen tisztPihennek az SS orvosai, balra Karl HöckerAz SS nyaralójábanBalról: a táborok orvosi kísérleteit felügyelõ Dr. Enno Lolling, Richard Baer és Karl HöckerSS-tisztek látogatnak egy közeli szénbányába

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár