2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem rejteget apokaliptikus titkot a katolikus egyház

2007. szeptember 14. 11:00

Az évtizedek óta kísértő, mára az összeesküvés-elméletek kedvelői által is megfejteni kívánt fatimai jóslatok a Vatikán egyik illetékese szerint "nem rejtenek titkokat egy közelgő apokalipszisről".

1917-ben három írástudatlan portugál pásztorgyermeknek hat hónapon keresztül egy fehér ruhába és fátyolba öltözött, fénysugárral övezett női alak jelent meg egy tölgyfabokorban. Először május 13-án, a vasárnapi mise után délelőtt tűnt fel a lény, aki - bár a gyermekek kérdései ellenére ekkor még nem fedte fel kilétét - megparancsolta, hogy a tízéves Lucia, a kilencéves Francisco és a hétéves Jacinta fél éven át minden hónap azonos napján jöjjön el ugyanarra a helyre, ahol titkokat közöl majd velük. Ismerje meg a jelenés történetét!

Az ott elmondott jóslatokat egyikük, a később apácának álló Lucia Dos Santos írta le. A nővér a titkok közül kettőt 1941-ben fedett fel: az első egy pokolról szóló látomás volt, míg a második a két világháborút és Oroszország kommunizmusból kereszténységbe történő visszatérését írta le. A harmadik titkot 1959-ben egy lezárt borítékban küldte el XXIII. János pápának, amely azonban 1960 után is az egyik vatikáni fiók mélyén maradt. Egyes magyarázatok szerint az egyházfő azért döntött a közzététel megtagadása mellett, mert már zajlottak a II. vatikáni zsinat előkészületei.

A titkolózás számos spekuláció forrása lett: egyesek attól tartottak, hogy a Madonna üzenete a közeli világvégére vonatkozik, vagy az egyház súlyos belső válságát jelzi előre, amelyet az ateizmus és szekularizáció beszivárgása idéz elő. Egy apáca például azt állította, a titok arról szól, hogy Krisztus muszlimként fog visszatérni a földre. A harmadik fatimai titkot végül 2000-ben fedték fel, és az illetékesek szerint az 1981-es, II. János Pál pápa elleni merényletet írta le.

Lucia nővér II. János Pállal

A katolikusok egy része szerint azonban mindez csak mese, mert a jóslatok jóval nagyobb titkot rejtenek, és a világ végével kapcsolatos jövendölést csak azért nem hozzák nyilvánosságra, hogy elkerüljék a hatalmas pánikot. A pletyka akkor kapott erőre, amikor Ratzinger bíboros, a mai XVI. Benedek pápa egy 1984-es interjúban azt sugallta, hogy a titok "a hit, a kereszténység és ezáltal a világ létét fenyegeti". Szerinte a harmadik titokban rejlő üzenet összefüggésben van a Bibliában leírtakkal is. Az esetet később Antonio Socci újságíró próbálta kinyomozni, aki azonban a Vatikánban szinte minden szinten falakba ütközött.

A most 91 éves Loris Capovilla érsek, II. János Pál pápa egykori magántitkára szerint egyáltalán nem igaz, hogy a Vatikán a világ végével kapcsolatos jóslatot őrizné. Capovilla a Daily Telegraph tudósítása szerint jelen volt a boríték 1959-es felnyitásakor, és szerinte nincs szó sem apokaliptikus jóslatról, sem pedig egy elrejtett, negyedik próféciáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár