2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sertésháború az őskori Európában

2007. szeptember 7. 10:00

Vajon hogy támadt az európai embernek az a gondolata, hogy sertést tartson istállójában háziállatként? A jelek szerint a Közép-Keletről érkezett bevándorlók voltak a kezdeményezők.

Az első házi sertések a Közép-Keletről érkeztek Európába. Mint a Proceedings of the National Academies of Sciences szakfolyóirat beszámolt róla, a Durham-i Egyetem régészeinek egy csoportja jutott erre a megállapításra. A kutatók kőkorszaki állati csontmaradványokat vizsgáltak meg és elemezték a csont sejtekben található mitokondriumokat.

A mitokondriumok a sejtek fontos energiatermelő sejtszervecskéi, amelyek rendelkeznek saját örökítőanyaggal, azaz DNS-sel is. Ez a fajta DNS (mtDNS) ritkán szenved mutációkat (a sejtszervecske fontossága miatt), így a sejtmagban található genetikai készlethez képest hosszabb ideig megőrzi eredeti információtartalmát. Emiatt bizonyos génjei alkalmasak evolúciós folyamatok vizsgálatára.

Így sikerült kideríteniük, hogy a megvizsgált házi sertés csontmaradványok genetikai rokonságban álltak a Közép-Keleten honos Sus scrofa sertés fajtával. Ebből pedig az derülhet ki, hogy az onnan származók a kőkorszakban táplálékként magukkal vitték állataikat nyugati irányú vándorlásaikra.

Az újonnan érkezett telepesek új növényeket és házi állatokat hoztak magukkal Európába. Fazekasok készítette edények különböző stílusai arról is tanúskodnak, hogy új kultúrát is hoztak magukkal. A házi sertés gyorsan otthon érezte magát az európai gazdáknál és állattartóknál. Hogy miért indult meg a nyugati irányú népvándorlás, annak két oka is lehetett: az élelmiszerkészletek szűkösségét előidéző gyors népesség szaporulat és a klíma megváltozásának kedvező tényezők.

A Közel-Keleten a mezőgazdálkodás kezdetei körülbelül i.e. 12000-re nyúlnak vissza, az Európa irányába megindult népvándorlás pedig i.e. 6800-tól 4000-ig tartott. Mindmáig csak kevés régészeti leletből lehet arra következtetnünk, hogy meddig jutottak el és Európa mely területein telepedtek le a bevándorlók. Még vitatott kérdés, hogy az idegen háziállat fajták és növények meghonosodása ismeretek és anyagi javak cseréjének útján, vagy közvetlenül a bevándorlásnak köszönhetően ment-e végbe.

Érdekes azonban, hogy a kutatók által elvégzett vizsgálatok kimutatták: a "behurcolt" házi sertések helyét az európai házi sertés foglalta el és eddig még ki nem derített okokból kifolyólag nem nemesítették tovább a már létező közép-keleti házi sertés fajtát. Ehelyett megszelídítették az európai vaddisznót és létrehozták az európai házi sertést. "Ez a fajta olyan népszerűnek és fölényben lévőnek bizonyult, hogy az elkövetkező évezredekben egész Európában elterjedt és még közép-keleti elődeit is kiszorította" - ezekkel a szavakkal foglalta össze röviden Greger Larson az elvégzett genetikai vizsgálatok meglepő eredményét.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár