2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megnyílt az újjáépített kelet-berlini zsinagóga

2007. szeptember 4. 07:00

Három és fél évig tartó restaurálási munkák után pénteken nyitotta meg újra kapuit Németország legnagyobb zsinagógája Berlin keleti részében.

A Rykestrasse zsinagógája a ma igen felkapott Prenzlauer Berg negyedben található. `Két különböző rendszert is túlélt, és jelképe annak a csodának, hogy újra vannak zsidók Németországban` - mondta a 94 éves Leo Trepp rabbi, aki már a nácizmus előtt is a zsinagógában szolgált.

A németországi zsidó közösség, amelynek számát felduzzasztották az Oroszországból érkező bevándorlók, ma 120 ezer lelket számlál, szemben a II. világháború végén megmaradt 15 ezres, és a náci rendszer uralma előtti 5-600 ezres zsidó népességgel.

Rykestrasse zsinagógáját az 1938. november 9-i Kristályéjszakán, amelynek során a legtöbb zsidó épületet lerombolták és felgyújtották Németországban, azért kímélték meg, mert a szomszéd házakban "árják" éltek és attól tartottak, hogy azok is megégnek, ha felgyújtják az épületet.

Mindazonáltal az udvar végében lévő imatermet, amely 1200 hívő befogadására alkalmas, valamint a tóratekercseket meggyalázták, a rabbikat és a közösség tagjait pedig a Berlintől északra lévő sachsenhauseni koncentrációs táborba szállították. Köztük volt Leo Trepp is. Három héttel később őt kiengedték és sikerült egy brit rabbi által szerzett vízum révén elhagynia az országot.

A háború előtt a zsinagógában 1940 áprilisában tartották az utolsó vallási ceremóniát, majd azt raktárnak és lóistállónak használták a nácik. 1953-ban, restaurálása után a keletnémet kommunista rendszerben a kelet-berlini zsidó közösség székhelyévé vált.

Az 1904-ben épült zsinagóga neoklasszikus stílusú, a homlokzati frízen gesztenyefalevelek láthatók, valamint két Dávid-csillag díszíti. 2004-ben több éves restaurálási munka kezdődött 4,5 millió eurós (1,16 milliárd forint) költséggel. A zsinagóga ünnepélyes újbóli megnyitásán jelen volt a német politikai, kulturális és gazdasági élet számos vezető képviselője is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár