Rágózva gyógyultak az ősemberek

2007. augusztus 22. 11:00

Már ötezer évvel ezelőtt létezett a rágógumi, ráadásul a maihoz hasonló funkciója lehetett: fogszuvasodás ellen vagy rossz szájíz elűzésére használhatták.

A fakéreg- és gyantarágás gyakorlata a történelem előtti időkben már eddig is ismert volt a tudósok körében, és ezt megerősítették ma élő, természethez közel élő népek az Andoktól Jemenig. Az is tudott, hogy a neolitikum embereinek orvoslásában fontos szerepe volt a gyantának, ugyanis tele van fenollal, amelyet mindig is kiváló természetes gyulladásgátló szernek tekintettek.

Forrás: Discovery

A rágógumi története

A szóban forgó gyantát a nyírfa kérgének felmelegítéséből nyerték, megfőzték, majd miután kihűlt, megszilárdult, máris kész volt egy takaros kis labdácska, amelyet fogíny- és szájüreggyulladás enyhítésére lehetett rágni.

Trevor Brown, a kutatócsoport vezetője a The Guardian című brit napilapnak nyilatkozva nemcsak azért nevezte szenzációsnak a leletet, mert ilyen régi nyírfagyanta-darabot még nem találtak, hanem azért is, mert jól meghatározható belőle a rágó egyén fogsorának állapota is.

Forrás: Discovery
A gyantát egyébként 23 éves kolléganője, Sarah Pickin amatőr régész találta meg, de nem ez volt az egyetlen zsákmánya: a kövület mellett egy ámbragyűrűt és egy nyílhegyet is talált.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma