2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi kiállítás Szent Imre ezer évéről

2007. augusztus 6. 16:00

A történelmi Magyarország területéről körülbelül száz alkotás látható majd a Szent Imre kultuszát bemutató nemzetközi millenniumi kiállításon augusztus 11-től.

"A hagyomány szerint ezer évvel ezelőtt Székesfehérváron született Szent Imre herceg, Boldog Gizella és Szent István fia, a fiatal magyar királyság első trónörököse. Korai halála után Imre sírja körül alakult ki először egy szentként tisztelt személy kultusza Magyarországon. Szentté avatása után (1083) tisztelete az egész akkori világon elterjedt"
- közölte az MTI-vel Bertáné Pintér Katalin egyházmegyei sajtóreferens.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szent Imre kultuszának emlékei a Kárpát-medencén kívül Lengyelországban, Bécstől Aachenen keresztül Brüsszelig, Nápolytól Firenzén át Zágrábig megtalálhatók. Mint hozzátette, a leghíresebb, Szent Imrét patrónusának tudó történeti személyiség Amerigo Vespucci, Amerika névadója volt.

A sajtóreferens kiemelte: a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum történeti öröksége, hogy épülete, a volt székesfehérvári ferences rendház a hagyomány szerint Szent Imre egykori születési helyén áll. "Ezért szeretnénk a jeles ünnepet méltóképpen, egy nagyszabású kiállítással megünnepelni" - közölte. A kiállítás tudományos előkészítését Kerny Terézia gyűjteményvezető, Prokopp Mária egyetemi tanár, Szilárdfy Zoltán művészettörténész és Bizzer István (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, művészettörténeti tanszék) segíti. A műtárgyak listáját a múzeum az ő javaslataik alapján állítja össze.

Az eddigi tárgyalások alapján születésének millenniumán Szent Imre szülőhelyére körülbelül száz alkotás "látogat" el, egyebek közt az Országos Széchényi Könyvtárból, a Magyar Nemzeti Galériából, a Magyar Nemzeti Múzeumból, valamint több egyházi gyűjteményből. A november 11-ig megtekinthető kiállításon látható lesz a csíksomlyói plébániatemplom fogadalmi Szent Imre-képe, s a koronázási palást 1613-ban készült pannonhalmi másolata.

"Székesfehérvár ezeréves szülöttének ma is érvényes üzenetét, a megtalált szabadság és öröm jó hírét szeretnénk átadni a város és az ország közönségének" - közölték a szervezők.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár