2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mégis tudtak a holokausztról Hitler tábornokai

2007. augusztus 3. 12:00

Mindannyian tudtak a holokausztról

Az óvatlan beszélgetések azonban nem védik meg a német tisztek becsületét, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy mindannyian tudtak a holokausztról. Von Thoma tábornok, aki El Alameinnél történt fogságba esése előtt egy páncélos hadosztály parancsnoka volt Oroszországban, azt mondta 1943. januárjában Ludwig Crüwell tábornoknak: `Szégyellem, hogy tiszt vagyok.` Ezzel arra utalt, hogy megemlítette az atrocitásokat Franz Halder vezérkari főnöknek, aki csak annyit válaszolt: `Ez politika, semmi köze hozzám.`

Ezután írásban benyújtotta tiltakozását Walter von Bauchwitz tábornoknak, a hadsereg főparancsnokának, aki így válaszolt: `Azt akarja, hogy ezt továbbítsam? Ha ezt akarja, akkor minden megtörténhet.` Thoma azt mondta azoknak, akik hittek abban, hogy Hitler semmit sem tudott arról, ami történt: `Persze, hogy mindenrő tudott. Titokban élvezte is. Persze az emberek nem lármázhattak - ha megtették, letartóztatták és megverték őket.`

"A legnagyobb titok mind között"

A lengyelek, oroszok és főleg zsidók ellen elkövetett bűnök mindennapos témák voltak a beszélgetések során. 1944 decemberében Heinrich Kittel altábornagy a következőket mondta Paul von Felbert vezérőrnagynak: "Miket láttam! Lettországban, Dvinszk közelében az SS tömeges kivégzéseken gyilkolta le a zsidókat. 15 SS katona és kb. 60 lett volt jelen, a világ legkegyetlenebb emberei. Vasárnap reggel még az ágyban voltam, amikor meghallottam a lövéseket. Kinéztem, férfiakat, nőket és gyerekeket láttam, mindegyiket meztelenre vetkőztették. A kivégzők először egy kupacba rakták a ruhákat. Aztán 20 meztelen nőnek az árok mellé kellett állnia. Belelőtték őket." "Hogy csinálták"- kérdezte Felbert. "Arccal az árok felé állították őket. Aztán mögéjük lépett 20 lett, és mindegyiket fejbe lőtte, beleestek az árokba."

Kittel megtiltotta, hogy a kivégzéseket "kint tartsák, ahol az emberek láthatják. Ha az embereket erdőkben vagy olyan helyen lövik le, ahol nem látja senki, az a maguk dolga. De megtiltom, hogy még egyszer itt lőjék le őket. Az ivóvizet innen vesszük, és nem lesz más, csak romlott vizünk" - mondta a SS katonáknak. "Mit csináltak a gyerekekkel?"- kérdezte Felbert. "A három éveseket megragadták a hajuknál fogva, felemelték és lelőtték őket, majd bedobták őket az árokba. A saját szememmel láttam. Bárki láthatta."

Hans Schaeffer, altábornagy azt kérdezte Kitteltől: "Sírtak? Tudták, mi vár rájuk?" "Nagyon is jól tudták. Fásultak voltak. Nem vagyok érzékeny, de az ilyesmitől felfordul a gyomrom"- válaszolta Kittel. "Ha minden zsidót egyszerre kiirtanának, nem maradna egyetlen vádló sem. Ezek a zsidók a kelet pestise" - mondta később. "Mi történt a fiatal lányokkal? Háremet csináltak?"- kérdezte Felbert, amikor a koncentrációs táborokra terelődött a szó. "Ezzel nem törődtem. Csak azt láttam, hogy sokkal elfogadhatóbbak lettek. A nők kérdése nagyon homályos fejezet. Nem is tudjátok, hogy milyen hitvány és buta dolgok történtek."

Egy későbbi beszélgetésben Kittel a következőket mondta Schaefernek Auschwitzról: "Felső-Sziléziában egyszerűen lemészárolták az embereket. Egy nagy teremben elgázosították őket. Ez a legnagyobb titok mind között." "Nem fogok beszélni arról, amit tudok" - mondta később, nem sejtve, hogy minden szavát felveszik és lefordítják.

A következő év februárjában Johannes Bruhn vezérőrnagy megvitatta Felberttel a holokausztot: "Az alapján, amit a Führerről olvastam, azt kell mondjam, mindenről tudott." "Persze, hogy mindenről tudott. Ő felel mindenért. Még Himmlerrel is megvitatta a dolgot" - válaszolta Felbert. Bruhn erre a következőt mondta: "Igen, az az ember nem törődik azzal, ha a rokonaidat kivégzik." Erre Felbert: "Azt az embert a franc se érdekli." A következő hónapban Bruhn azt mondta, hogy Németország már nem érdemli meg a győzelmet, "miután annyi vért ontottunk, a tévhitünk és a vérveszteségünk miatt. Megérdemeljük a sorsunkat."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár