Viking leleteket hozott a norvég aszály

2007. augusztus 1. 10:00

A nagy szárazságnak "köszönhetően" 120 sírt és viking házak nyomait sikerült azonosítani a Trondheimtől nem messze készített légifotókon - számolt be róla az Aftenposten című norvég napilap.

Míg Norvégia legnagyobb része történetének egyik legesősebb nyarát éli, az ország harmadik legnagyobb városának számító Trondheimhez közeli Nord-Trøndelagban aszály és szárazság pusztít. A térségben az elmúlt száz év legszárazabb nyara pedig a viking múlt nyomait is felszínre hozta - számol be róla a lap.

Sírok és épületek a mezőben

A nemrég készített légifotókon nagyjából 120 viking sírt és egykori házak nyomait sikerült azonosítani, illetve egy viking törzsfő 30-35 méter hosszú csarnokának körvonalait is felfedezték. Lars Forseth régész a lapnak elmondta, hogy Norvégia ezen részén "ezek a valaha talált legérdekesebb leletek". Forseth szerint a csarnok a Snorri Sturluson által írt Heimskringla eposzban, azaz a norvég királyok történetében is szerepelhet.

A helyi hatóságok jelenleg a megváltozott időjárásnak köszönhetően a térség frissített régészeti térképének elkészítésén dolgoznak, majd megkezdik a terület feltárását is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma