2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Soha nem látott képek az Ypres-i csatáról

2007. július 16. 12:00

Korábban sosem látott, színes fotókkal emlékezett a brit Daily Mail című lap az első világháború egyik legvéresebb és kegyetlenebb ütközetének 90. évfordulójára.

Az ütközetet Sir Douglas Haig brit főparancsnok rendelte el a flandriai áttörés reményében. A hivatalosan Harmadik Ypres-i csatának nevezett összecsapás fő célja az volt, hogy a német vonalak áttörése után a belga partokat elérve elfoglalják a német tengeralattjárók egyik legnagyobb központját. A szövetségesek támadását kéthetes bombázással készítették elő, amelynek során 3000 nehézágyú négymillió lövedékkel árasztotta el a német vonalakat.

Július 31-én aztán a csapatok megindították a támadást, amely napok alatt befulladt, miközben a folyamatos eső sártengerré változtatta az ütközet helyszínét. A mocsár olyan mély lett, hogy szinte minden támadást és előretörést lehetetlenné tett.

A naponta közel 2000, összesen negyedmillió szövetséges életet követelő ütközet novemberig tartott, amikorra összesen nyolc kilométer előrehaladva a britek elfoglalták Passchendaele városát, amely aztán megfelelő kifogást jelentett számukra a támadás lefújásához.

A hétvégén az évforduló alkalmából II. Erzsébet angol királynő személyesen utazott a helyszínre, ahol a Menin kapunál a Nemzetközösség 54896 katonájának nevét megörökítő diadalívnél emlékezett, majd a közel 12 ezer brit végső nyughelyéül szolgáló Tyne Cot melletti temetőt is felkereste.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár