2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfogadták az auschwitzi haláltábor névmódosítását

2007. június 29. 10:00

Az UNESCO elfogadta a világörökségi listán szereplő auschwitzi haláltábor hivatalos nevének Lengyelország által javasolt kiegészítését.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) bizottsága új-zélandi ülésén kifejezetten lengyel kérésre változtatta meg a holokauszt jelképének számító egykori haláltábor nevét. A módosítás révén Varsó szerint elkerülhető lesz, hogy a média jelentős része `lengyel táborokat` emlegessen Auschwitz-Birkenau és más táborok kapcsán, amelyeket a náci Németország 1939 és 1945 között a megszállva tartott lengyel területeken hozott létre.

"Az UNESCO döntése a történelmi igazság győzelme a hazugság felett"
- jelentette ki Kazimierz Ujazdowski kulturális miniszter a PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint. Varsó 2006-ban kérte az UNESCO-t, hogy a világörökségi listáján szereplő auschwitzi haláltábor hivatalos nevét egészítsék ki a "náci és német" jelzőkkel. Lengyel közlés szerint a kérést a második világháborús holokauszt emlékére létrejött jeruzsálemi Jad Vasem Intézet is támogatta.

Az Oswiecim lengyel város közelében lévő Auschwitz-I tábort, a nácik 1940-ben alakították ki a lengyel hadsereg egyik laktanyájában, és eredetileg politikai foglyok őrzésére szánták. A birkenaui haláltábort gázkamráival, krematóriumaival és közvetlen vasútvonalával 1941-ben építtették meg rabszolgaként dolgoztatott szovjet hadifoglyokkal.

A megsemmisítő táborban lengyel források szerint 1940 és 1945 között legalább 1,1 millió ember pusztult el, túlnyomó többségükben zsidók (megközelítőleg 960 ezren). Miután 1944. május 15-e és július 9-e között a megszállt Magyarországról a teljes vidéki zsidóságot deportálták, minden harmadik áldozat magyar volt.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár