2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Brit zeneszerző fotózhatta Hitlert

2007. június 19. 08:00

Richard Wagner művei tették lehetővé egy brit zeneszerzőnek, hogy megismerkedhessen Adolf Hitlerrel, beszélgessen vele, sőt, fényképeket is készíthessen róla.

Charles Turner 1934-ben utazott először Bayreuthba a Wagner-fesztiválra, majd ettől kezdve minden évben visszatért. Hitlerrel 1939 júniusában találkozott, nem sokkal Lengyelország megszállása, a második világháború kitörése előtt.

`Csoda történt, meghívták apámat, hogy csatlakozzon Hitler társaságához és szabad kezet adtak neki a fényképezésnél` - nyilatkozta a zeneszerző fia, David Turner. A csoportban ott volt Joseph Goebbels propaganda-miniszter, Rudolf Hess, Hitler helyettese, valamint Wagner menye, a náci szimpatizáns Winifred.

A képek a náci vezért kevéssé ismert oldaláról mutatják be. Van felvétel, amely szmokingban örökíti meg. Van, amelyik nyári öltönyben, kalapban, ahogy a színházba érkezik, vagy ahogy éppen távozni készül. A fotók létezéséről fia csak Charles Turner halála után szerzett tudomást, s most hozta őket nyilvánosságra.

Csak felnőttként szerzett bizonyosságot arról, hogy apja a brit titkosszolgálat megbízásából készítette a képeket. "Apám nem beszélt feladatáról. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem tudtam a történtekről, csak gyerekként az ember másképpen látja és értelmezi a dolgokat" - magyarázta.

Valószínűleg még sokáig nem derül ki, hogy az apa a fényképek mellé milyen információkat tálalt. Dossziéja ugyanis zárolt és a brit belügyminisztérium szerint lehet, hogy a titkosítást nem is oldják fel egyhamar.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár