2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sisire emlékeznek a budai várban

2007. június 12. 09:00

Erzsébet királyné budai életét helyezi középpontba a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) az a tárlat, amelyen eddig be nem mutatott emlékeket is láthatnak az érdeklődők.

A kiállítást az Erzsébet királyné-emlékév keretében, Ferenc József és Erzsébet koronázásának (1867. június 8.) 140. évfordulója alkalmából rendezik a múzeumban. A szeptember 30-ig megtekinthető tárlaton kiállítják egyebek mellett az Erzsébet profiljával díszített papírnehezéket, az 1870-es évekből származó bársonydobozt a magyar királyné fényképével. Ezek mellett a koronázásról készült egykori fényképek is szerepelnek a tárlat anyagában.

Gödöllő mellett a budai Vár szolgált otthonául az 1867-ben magyar királynénak koronázott Erzsébet számára. A kiegyezés után tíz hónappal Erzsébet itt adott életet negyedik gyermekének, Mária Valériának, akit emiatt magyar gyermeknek is neveztek. Wittelsbach Erzsébet bajor hercegnőt regényes élete, Ferenc Józseffel kötött szerelmi házassága, a magyarok védasszonyának szerepe miatt máig élénk érdeklődés övezi - közölte Basics Beatrix a főigazgató-helyettes.

Felidézte, hogy Erzsébet 1863-tól tanult magyarul, 1864-ben lett társalkodónője, bizalmasa Ferenczy Ida, aki a kapcsolattartó szerepét is betöltötte a Deák Ferenccel és Andrássy Gyulával folytatott találkozások megszervezésénél. Az 1860-as években alakult ki Erzsébet szépségének kultusza. Az 1870-es években sportteljesítményével vált híressé: a világ legjobb női lovasaként tartották számon. A politikától a magyar koronázást követően teljesen visszavonult.

Az Erzsébet királyné-emlékév április elején kezdődött. Az év végéig tartó programokat Erzsébet királyné koronázásának 140., első magyarországi látogatásának 150. és születésének 170. évfordulója alkalmából szervezik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár