2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálták az OSZK kéziratos térképeit

2007. május 18. 15:00

Két dupla DVD-n jelentette meg a térképtárában őrzött mintegy 4500 kéziratos térképet az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az e-Térképtár című sorozat első kiadványa egyebek mellett úrbéri és bányatérképeket tartalmaz, bemutatja az 1848-as alföldi választási kerületeket jelölő rajzot, valamint azt a dokumentumot, amely azokat a területeket ábrázolja, amelyeken Klebelsberg Kunó kultuszminiszter kezdeményezésére az 1920-as években népiskolákat építettek.

Plihál Katalin elmondta: a régi térképek kutatóinak szánt adathordozókon tömörítés nélkül tárolják a kéziratos, tehát az egy, vagy legfeljebb néhány példányban készült dokumentumokat.

A lemezeken a helységnevek, a térkép készítőjének, rajzolójának neve, a térképen ábrázolt terület akkori és mostani elnevezése alapján keresni is lehet, illetve az egyes részek nagyíthatók - ismertette. A dokumentumok minősége mégis olyan, mintha a valódit venné kézbe az olvasó.

A DVD-ken tárolt térképek között a legrégebbi egy 1474-es, Földközi-tengeri hajózási kiadvány, látható továbbá Ausztrália legkorábbi, 1621-es ábrázolása, a legkésőbbi kéziratos dokumentum pedig a 20. század második felében készült. A kiadvány alapja a két nyomtatott kötetben korábban már közreadott katalógus. A digitális sorozat következő eleme a tervek szerint a kéziratos kataszteri térképeket és birtokleírásokat tartalmazó DVD lesz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár