2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Propagandafilmekkel köszöntötték a születésnapos vezéreket

2007. április 16. 08:00

A propagandafilm a XX. században címmel új vetítéssorozatot indít a budapesti Centrális Galéria, a nézők a műfaj legérdekesebb darabjait tekinthetik meg.

Az áprilisi és májusi programban gyarmati, náci, szovjet, magyar és amerikai katonai- és oktató- és híradófilm, valamint dokumentum- és játékfilm szerepel; a vetítések ingyenesen látogathatók. A Nyílt Társadalom Archívumában (OSA) található, csaknem négyszáz propagandafilm közül hatot választottak ki a szervezők, amelyeket május 21-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Ez az első alkalom, hogy ilyen témájú vetítéssorozatot tartanak a Centrális Galériában. A ma esti vetítés Szumátra, Jáva, Borneó és Celebesz bennszülött lakosságát mutatja be a holland gyarmattartók szemével, az öt rövidfilm bemutatása előtt Vörös Miklós kulturális antropológus mond bevezetőt.



A Szovjetunió avantgárd filmes szemmel című alkotást április 23-án mutatják be a galériában; Dziga Vertov orosz rendező 1926-os filmjének központi témái az államosított ipar, mezőgazdaság és kereskedelem, valamint Európa és Ázsia népei.
A Szolovki szovjet munkatábor életét 1928-ban és a rendszerváltás idején kísérhetik figyelemmel május 2-án, kivételesen szerdán, a vetítésre látogatók. Marina Goldovszkaja 1988-ban forgatott, Szolovki hatalom című dokumentumfilmjét teljes hosszában láthatja a közönség.

A vezér születésnapja című, május 7-i vetítésen egy magyar híradófilm mutatja be Rákosi Mátyás egykori magyar miniszterelnököt. Ugyanezen a napon vetítik a Hitler születésnapja című, 1939-ben készített német és a Tiszta szívből című, Sztálinról szóló 1949-es szovjet propagandafilmet. Amerikai katonai oktatófilmeken keresztül ismerhetik meg a Szovjetuniót az érdeklődők a II. világháború és a hidegháború idejéből a május 14-i, Fegyvertársból ellenség című vetítésen.

Frank Capra amerikai rendező 1943-as Miért is harcolunk? Oroszország című alkotása, és az 1962-ben forgatott, Vörös rémálom című amerikai film bemutatása előtt a Közép-európai Egyetem történésze, Rév István mond bevezetőt. A május 21-i záró vetítésen A föld sója című, 1954-ben készült amerikai filmet láthatja a közönség. A rendező, Herbert Biberman Amerika-ellenes tevékenység vádja miatt feketelistára került, így a filmet csak 2000-ben mutatták be.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár