2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szivárványszínű volt a terrakotta hadsereg

2007. április 12. 11:00

A 2000 éves sírban álló, 8000 életnagyságú harcos és ló misztikus harcra kész kollekciója a valóságban szivárványszínekben pompázva indult a túlvilágra.

Az új kutatás szerint a lila szín a taoista alkimistáknak köszönhető, akik azt a halhatatlanság keresése közben fedezték fel. Mindez végre magyarázatot adhat arra is, hogy milyen hiedelmek és vallási meggyőződések játszottak szerepet a szobrok elkészítésében.

Zhi Liu a Discovery News-nak elmondta, hogy a Stanfordon dolgozó munkatársaival egy térdelő íjászból vettek színmintát, amelyet aztán a legkülönfélébb fizikai és kémiai eljárásokkal elemeztek. A vizsgálatok során sikerült megfejteni a szín összetételének titkát, és annak elkészítési metódusát is. A kutatók így jöttek rá, hogy a lila színt az ókori kémikusok a mesterséges jade készítése közben fedezték fel, amelynek megalkotása szerintük - a bölcsek kövéhez hasonlóan - a halhatatlansághoz vezette volna őket.

Liu szerint az ókori alkimisták bárium, grafit és kvarc felhasználásával készítették el a jadéra hasonlító kínai üveget. A csillogó fehér anyaghoz zöld színű malachitot (rézhidrokarbonátot) adtak, amelytől az világoszöld lett. Az üveg hevítése során azonban néha kék és lila színt is nyertek, amelyet aztán máshol hasznosítottak tovább. A kutatók szerint a terrakotta katonák lila és kék színe így biztosan a taoista szerzetesektől ered, így lehetséges hogy azok gyártási vagy festési eljárását is ők fejlesztették ki.

Huang-ti halála előtt az összes tudóst és szerzetest a császári udvarba hívták, hogy egy helyen gyűjtsék össze a kor technikai tudását. Itt dolgozhattak a szerzetesek is, akik találmányai sokban hozzájárulhattak a fenséges temető megalkotásához. A csoport felfedezéseit a Journal of Archaeological Science legújabb számában mutatták be.

Nem ez az első vizsgálat az agyagkatonákkal kapcsolatban: nemrég arról számoltunk be, hogy kínai kutatóknak végre sikerült megoldani a lenyűgöző hadsereg készítésének egyik rejtélyét, mert a katonákból vett minták pollenanalízise ugyanis kiderítette, hogy a túlvilági terrakotta védelmet több helyen gyártották.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár