2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták a Kennedy-gyilkosságot

2008. november 17. 08:52

A Discovery Channel szakértői újraalkották a 45 évvel ezelőtti merénylet körülményeit: a legmodernebb vérminta-elemzések, és egy háromdimenziós számítógépes szimuláció segítségével minden kétséget kizáróan sikerült bebizonyítani, hogy a gyilkos lövéseket a Texasi Tankönyvraktár hatodik emeletéről adták le a az Egyesült Államok 35. elnökére.

John F. Kennedyt 1963. november 22-én gyilkolták meg a texasi Dallas főutcáján, egy nyitott gépkocsiban. Az első lövés az elnök hátát találta el, és a torkán keresztül távozott, míg a második a feje bal oldalát találta el, és a jobb oldalon hagyta el a testét, vérrel terítve be egy közeli ügynököt, és a kocsi belsejét is. A férfit délután egykor nyilvánították halottnak a Parkland Kórházban. Alig egy óra húsz perccel később letartóztatták Lee Harvey Oswaldot, akit aztán a tárgyalásra tartva Jack Ruby ölt meg.

A merénylettel kapcsolatban végtelen sok összeesküvés-elmélet látott napvilágot, amelyekben a lövések számától és helyétől a gyilkos motivációjáig minden lehetséges elképzelést felvonultattak. A Discovery Channel tegnap adásba került különkiadása ezeket vizsgálta meg a legmodernebb orvosszakértői módszerekkel.

A kísérletben részt vett Steve Schliebe, a Los Angeles-i Sheriff Hivatalának vérminta-elemzője is, akinek elmondása szerint a jármű sebessége, és a szétszóródó vér alapján próbálták megállapítani, hogy honnan is érkezhetett a gyilkos lövés, figyelmen kívül hagyva a korábbi tesztek által szolgáltatott bizonyítékokat. Hasonló vizsgálatokra már az 1960-as években is sor került, ám a vérminták elemzése azóta nagyon sokat fejlődött.

A kutatók a vizsgálatok során ellátogattak Dallasba is, ahol bábukkal a merényletet is megpróbálták rekonstruálni, és a mesterlövészeket minden lehetséges helyszínre beállították. A ballisztikus tesztekhez a legmodernebb, három rétegű mesterséges fejeket használták, amelyek a golyótalálattól a valódihoz hasonlóan sérülnek meg, vagy robbannak szét. A tesztben részt vevő orvosszakértők egy részét úgy hívták meg, hogy nem tudtak arról, milyen merényletet rekonstruálnak, így előítéletektől mentesen vizsgálhatták meg az ügyet.

A teszteket egy lézeres felmérés alapján készített virtuális háromdimenziós helyszín egészítette ki, ahol az 1963 novemberi időjárási körülményeket is hitelesen rekonstruálták. A kísérlethez felhasználták a merényletről készített Zapruder-tekercseket is. A szakértők az egykori felvételeket is elemezték, és most azokon pontosan meg tudták állapítani, hogy hol és mikor érték lövések az elnököt, és szerintük a felvételen az is pontosan látszik, hogy mekkora területet terített be JFK vére.

A vizsgálatok egyet bebizonyítottak: a lövések a raktárépület hatodik emeletéről érkeztek. Azt viszont ezzel sem sikerült megállapítani, hogy ki és miért adhatta le azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár