2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Vatikán tulajdonába kerültek a legkorábbi evangéliumok

2007. március 30. 10:15

Szent Lukács legrégibb, a Miatyánk legelső változatát bemutató, és Szent János egyik legkorábbi evangéliuma is a Vatikán tulajdonába került.

Bodmer és papiruszai

A kutatók által P75 papirusznak vagy Bodmer XIV-XV kódexnek nevezett, i.sz. 175-222 között keletkezett papiruszt 1952-ben fedezték föl az egyiptomi Pabau melletti Jabal al-Tarifban, egy antik kolostor romjai közelében. A könyv eredetileg 72 sűrűn teleírt oldalából mára 51 maradt meg, és azokat különös értékükre és sérülékenységükre való tekintettel üveglapok között lehet tanulmányozni.

A Svájcba csempészett papiruszokat 1955-ben egy helyi gyűjtő, Martin Bodmer vásárolta meg, majd szövegét hat évre rá tudományos kiadásban tárták a világ elé. A Bodmer Alapítvány aztán pár évvel ezelőtt egy új könyvtár felépítésébe fogott, aminek financiális alapjait a papiruszok eladásából szerették volna megteremteni, így kapcsolatba léptek a Christie's aukciósházzal.

A nemzetközi botrányban érintett iratok azonnal felkeltették a Vatikán érdeklődését, akik a vásárlást egy New York-i nonprofit szervezet, a Pave the Way segítségével bonyolították le. Az eladásra az aukciósház megkerülésével, "meg nem nevezett, ám jelentős összegért" került sor, majd a szervezet a pápának ajándékozta a különleges ókeresztény emléket.

Carlo Maria Martini jezsuita bíboros szerint a kódex kis mérete miatt (26 centiméter magas és 13 centiméter széles) alkalmatlan volt liturgikus használatra, ezért magáncélokra készülhetett. Sever J. Voicu professzor azonban úgy gondolja, hogy valószínűleg egy helyi, kis keresztény közösség használhatta. Richard Donahoe atya, a birminghami Szent Pál Székesegyház rektora szerint pedig talán az is elképzelhető, hogy a dokumentumokat az elsőként leírt evangéliumoktól másolták.

A papiruszokat ezután kalandos úton vitték a legnagyobb titokban Svájcból a Vatikánba: az iratokat előbb egy páncélkocsi szállította, amit motorosok kísértek. Ezután a papiruszokat egy magánrepülővel vitték Rómába, ahol azt a pápai titkosszolgálat vette át. Az evangéliumokat Jean-Louis Tauran, a Vatikán egyik levéltárosa vitte a könyvtárba, ahol aztán nem sokkal később a pápa is virrasztott azok előtt.

A Vatikán Könyvtárába került dokumentumokat remélhetőleg végre tudományos módszerekkel is megvizsgálhatják majd a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár