2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita Wagner transzvesztita hajlamairól

2007. március 23. 08:00

A zeneszerző 1874-ben írta a most publikált levelet egy milánói kereskedőnek, és szatént, csipkét, fodros női alsóneműket rendelt benne.

A levelet, amely egy amerikai magángyűjtő tulajdona és még sohasem került nyilvánosságra, a The Wagner Journal, egy új londoni szaklap közölte. A társkiadó Barry Millington szerint a levél alátámasztja azt a feltételezést, miszerint a zeneszerzőnek transzvesztita hajlamai voltak. Más angol lapok megelégedtek azzal a megállapítással, hogy Wagner szélsőséges, csaknem fetisiszta érdeklődést tanúsított a női ruhanemű iránt.

Werner Breig bochumi egyetem tanár, a The Wagner Journal kiadói tanácsának egyetlen német tagja azon a véleményen van, hogy minden férfinak van feminin oldala. Breig irányította a közelmúltig a zeneszerző levelezésének német kiadását, és nem hisz Wagner transzvesztita hajlamaiban.

Kutatásai során azonban több olyan levelet talált, amelyben a zeneszerző selyem holmikat kért, de, mint mondja, abban az időben a férfiak is cicomásabb alsóneműket viseltek. Sven Friedrich, a bayreuth-i Wagner múzeum igazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy Wagner ekcémája miatt nem hordhatott gyapjú holmikat, pamutból akkor még nem készítettek alsóneműket, így maradt számára a selyem. Ebből eredhetett az a feltételezés, hogy betegesen érdeklődött a női holmik iránt.

Ezt erősítette az a tény, hogy 1864-ben női ruhában menekült el Bécsben a hitelezői elől. Az is tény, hogy mindig vonzódott a drága, finom holmikhoz, ezért is volt mindig pénzszűkében. A vitatkozó felek szerencsére egyetértenek abban, hogy az utókornak Richard Wagnert a zenéje miatt kell értékelnie.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár