2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Embereket áldoztak a kőkori lakódombokon

2007. március 6. 09:30

Németországban is egyedülállónak számító hétezer éves lakódombra bukkantak a régészek Oberröblingen közelében, Szász-Anhalt német tartományban.

Szász-Anhalt német tartományban, Oberröblingen közelében régészek hétezer éves lakódombra bukkantak. A domb évszázadok során keletkezett lakóhelyek pusztulása következtében és nagyrészt agyagmaradványokból áll - közölte Robert Ganslmeier, a hallei Tartományi Őskori Múzeum régésze.

A sajtójelentéseket megerősítve Ganslmeier rámutatott, hogy Németországban eddig egyedülálló leletről van szó. Az ősidőktől fogva létezett lakódombon rituális szertartásokat tartottak és a régészek ráakadtak az emberek és állatok feláldozásának 3000 éves színhelyére is.

Megtalálták két lefejezett fiatalember csontvázát, mellettük egy feldarabolt ló csontjait, amelye közül hiányzott a fej és a két hátsó láb, továbbá egy borjú maradványait és egy kutya koponyáját. A fiatalok csontvázának egyikén csontból készült karkötőt találtak, az állati csontok mellett pedig kerámiából készült edények hevertek.

A régész szerint a fiatalokat kivégezték vagy feláldozták. Ganslmeier szerint a 7000-5500 évvel ezelőtti időszakban először a kőkorszaki emberek agyagból és hulladékokból építették fel a mintegy 100 méter hosszú és 50-60 méter széles, ovális lakóhelyet. Valamilyen rejtélyes okból azután 5500 évvel ezelőtt otthagyták a lakódombot, és oda csak 3000 évvel ezelőtt tértek vissza késő bronzkorszaki emberek, akik aztán ott éltek mintegy háromszáz éven át.

Őskori gyereksír feltárása

A régészek a Balkánon, Elő-Ázsiában és Indiában találtak lakódombokat, amelyek közül némelyiknek a magassága akár a 40 métert is eléri. Az Oberröblingen közelében talált lakódomb 1,80 méter magas.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár