2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A túlvilágról árulkodik a germán törzsfők sírja

2007. február 28. 12:30

A régészek szerint az 1500 éves temető a népvándorlás korában keletkezett, és a leletek azt bizonyítják, hogy az egykori törzsi vezetők hittek a túlvilági életben.

A Die Welt című német napilap internetes változatában közölt beszámoló szerint a Halle városa mellett végzett ásatásokban 14 sírt találtak, egy germán törzs teljes vezetői rétegének temetkezési helyeit. A kutatók most DNS-tesztek segítségével szeretnék megállapítani a rokoni kapcsolatokat, és ebből következtetéseket vonhatnak le az akkori társadalmi kapcsolatokról.

Az egyik húsz év körüli nő sírjában három tömör aranydarabot találtak, rajtuk a germán mitológiából vett ábrázolásokkal. Az aranydarabokat egy bőrszalagon a csípőre kötve, ékszerként hordták. Számos holttest kelet-nyugati irányban volt eltemetve, fejjel napkelet felé. A sírokban 30 kardgyöngyöt találtak: az üvegből készült gyöngyök a germánok hite szerint földöntúli erőt kölcsönöztek a harcosoknak.

Susanne Friederich, a projekt vezetője szerint a felkelő nap irányába temetett testek, és a sírokban talált számos adomány arra utal, hogy a germánok hittek a túlvilági életben. A feltárás különlegessége, hogy négy sírt egészben, mintegy tömbként emeltek ki a földből. Ezeket restaurálják és konzerválják, majd a jövőben Halle városában állítják ki.

A hunok i. sz. 375 körüli megjelenése váltotta ki az európai germán népvándorlást, amely a római birodalom bukásához és az első európai birodalmak megalapításához vezetett - írja a hamburgi lap internetes változata. A germánok ezen a területen i.sz. 475 és 490 között eredetileg valószínűleg a hunokkal harcoltak, és végül győzelmük után telepedtek le.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár