2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Reneszánszát éli a 60 éves Polaroid

2007. február 23. 08:45

A legjobban szeretett fényképezőgép volt, még ha mára kiment is a divatból, bár egyes országokban újra reneszánszát éli.

Imádták a nagy művészfotósok Helmut Newtontól Andy Warholig, megörökítette a sok-sok ezer "privát személy" mellett Marilyn Monroe-t, Liz Taylort, ez buktatta le a nevelt lányával viszonyt folytató Woody Allent, és ezzel készült az 1970-es évek tragikus szimbólumképe: a halott Aldo Moro egy gépkocsi csomagtartójában. Hatvan éves a Polaroid.

A különleges műanyagalap, amelynek funkciója a fény polarizálása isteni szikraként pattant ki Edwin Land amerikai tudós agyából 1947-ben. Valóságos forradalom volt: nem kellett hozzá filmtekercs, csak néhány másodpercig kellett várni a kattintás után, hogy előbújjon a papírról a fekete-fehér kép.

20 év múlva megszületett színes változata. 1970-ben a Polaroid cég már 500 millió dollár értékben adott el fényképezőgépeket. 1974-ben közel egymilliárd "instant" kép született a világban.

Aztán ezt a technikai vívmányt is túlhaladta az idő, és egyre többen jöttek rá arra, hogy a fehér keretes képek minősége az idő múlásával gyorsabban romlik, mint a hagyományos filmről készült fotóké. Ma már a három évtizeddel ezelőtt készült képek halványak, szinte teljesen megbarnultak. 2001-ben a Polaroid Corporationt már 900 millió dolláros deficit sújtotta és a csődtől csak az mentette meg, hogy négy évvel később megvásárolta a Petters Group World - írta a La Repubblica című olasz napilap.

A "varázskamerának" azonban megmaradt a kultusza. Egyes történelmi nevezetességű gépeket a Harvard egyetem könyvtárában őriznek. A Heineken sörgyár a közelmúltban egy reklámkampányt épített a Polaroidra és hatalmas sikert aratott vele a fiatalok körében. Tavaly év végén Milánóban kiállítást rendeztek Szex a Polaroid szemével címmel. Néhány hete jelent meg a neves olasz fotós, Maurizio Galimberti 200 Polaroid fotót bemutató albuma is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár