Michelangelo a Szent Péter bazilikában lakott

2007. február 12. 13:15

Egy, a vatikáni archívumokból előkerült cédula arra utal, hogy Michelangelo Buonarotti élete utolsó 17 éve során a Szent Péter Bazilikában berendezett lakásában élt.

Michelangelo mindig igyekezett titokban tartani lakhelyét. A kérdés évszázadok óta foglalkoztatja a szakértőket, akik a La Repubblica című olasz napilap pénteki kiadásában megjelent cikk szerint régóta gyanakodtak arra, hogy a művész a Szent Péter Bazilikában élhetett az építési munkálatok átvételétől egészen haláláig. `Mindmáig azonban senki nem tudta ezt meggyőzően bizonyítani` - írja a lap, a most megtalált, 1557. márciusából származó feljegyzés viszont igazolja a feltevéseket.

Forrás: Wikipedia
A cédula különböző munkások járadékát összegzi. A listán szerepel bizonyos Gianangelo lakatos neve is, aki 10 scudiért kulcsot készített egy ládához, amely "a Szent Péter Bazilikában van abban a szobában, amelybe Michelangelo mester szokott visszavonulni" - idézi egy lap a vatikániirattárból előkerült cédula szövegét.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a művész lakhelye valószínűleg egy kis lakás lehetett a bazilika egyik félreeső szegletében, a jelek szerint ott, ahol ma a templom homlokzatának karbantartására összeszerveződött építészek és művészek Fabbrica di San Pietro elnevezésű szervezetének archívuma van.

A római Szent Péter Bazilika kupolája és apszisa Michelangelo építészeti főműve. Az évtizedekkel korábban elkezdett templom újratervezésével és a munkálatok irányításával III. Pál pápa bízta meg a művészt 1547-ben. Michelangelo egészen haláláig, 1564-ig dolgozott az épületen, ám azt teljesen befejezni már nem tudta.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma