2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Michelangelo a Szent Péter bazilikában lakott

2007. február 12. 13:15

Egy, a vatikáni archívumokból előkerült cédula arra utal, hogy Michelangelo Buonarotti élete utolsó 17 éve során a Szent Péter Bazilikában berendezett lakásában élt.

Michelangelo mindig igyekezett titokban tartani lakhelyét. A kérdés évszázadok óta foglalkoztatja a szakértőket, akik a La Repubblica című olasz napilap pénteki kiadásában megjelent cikk szerint régóta gyanakodtak arra, hogy a művész a Szent Péter Bazilikában élhetett az építési munkálatok átvételétől egészen haláláig. `Mindmáig azonban senki nem tudta ezt meggyőzően bizonyítani` - írja a lap, a most megtalált, 1557. márciusából származó feljegyzés viszont igazolja a feltevéseket.

A cédula különböző munkások járadékát összegzi. A listán szerepel bizonyos Gianangelo lakatos neve is, aki 10 scudiért kulcsot készített egy ládához, amely "a Szent Péter Bazilikában van abban a szobában, amelybe Michelangelo mester szokott visszavonulni" - idézi egy lap a vatikániirattárból előkerült cédula szövegét.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint a művész lakhelye valószínűleg egy kis lakás lehetett a bazilika egyik félreeső szegletében, a jelek szerint ott, ahol ma a templom homlokzatának karbantartására összeszerveződött építészek és művészek Fabbrica di San Pietro elnevezésű szervezetének archívuma van.

A római Szent Péter Bazilika kupolája és apszisa Michelangelo építészeti főműve. Az évtizedekkel korábban elkezdett templom újratervezésével és a munkálatok irányításával III. Pál pápa bízta meg a művészt 1547-ben. Michelangelo egészen haláláig, 1564-ig dolgozott az épületen, ám azt teljesen befejezni már nem tudta.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár