2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A lefejezett királynő: 420 éve halt meg Stuart Mária

2007. február 8. 15:00

Négyszázhúsz éve, 1587. február 8-án fejezték le Stuart Máriát, Skócia királynőjét, a világtörténelem egyik legismertebb és legtragikusabb sorsú nőalakját.

Korai évek a pompától a börtönig

V. Jakab skót király és francia felesége, Lotharingiai Mária egyetlen gyermeke 1542. december 8-án született, apja hat nappal később kolerában meghalt. Hogy elejét vegyék a trónra igényt tartó VIII. Henrik angol király (egyébként Mária nagybátyja) követelésének, a csecsemőt még aznap Skócia királynőjévé nyilvánították.

Henrik 1543 nyarán olyan szerződést erőltetett a skótokra, amely Máriát az ő Edward fiához adta volna, a skót parlament azonban nem akart a hagyományosan franciabarát külpolitikán változtatni és az év végén felbontotta az eljegyzést. Máriát kilenc hónaposan megkoronázták, s miután Henrik előbb megpróbálta elrabolni, majd egy hadjáratban vereséget mért a skótokra, az ötéves királynőt Franciaországba menekítették. Mária pompában töltötte éveit, kitűnt a vadászatban és a táncban, megtanult latinul, görögül, olaszul és spanyolul. Sudár (mintegy 180 cm magas) termetével, bronzvörös hajával, szépségével és műveltségével maga volt a reneszánsz nőideál. 1558-ban férjhez adták a dauphinhez, aki a következő évben II. Ferenc néven francia király, Mária pedig királyné lett.

Időközben az angol trónt Mária unokatestvére, VIII. Henrik lánya, Erzsébet foglalta el. Az öröklési sorrendben második Mária - Európa katolikus többségével együtt - nem ismerte el a protestáns királynőt, s magát tekintette legitim uralkodónak. Felvette az Anglia királynője címet, halálos ellenségévé téve unokatestvérét, a nagypolitika azonban ellene dolgozott. Franciaországban kitört a hugenotta lázadás, férje meghalt, a régensként kormányzó Medici Katalin pedig kiegyezett Angliával. Mária, akinek Skóciában régensként uralkodó anyja ugyanebben az időben hunyt el, nem ismerte el a szerződést és elhagyta Párizst.



A 18 éves királynőt teljes anarchia fogadta, a protestáns rendek gyanakvással tekintettek a bigott katolikus Máriára. Neki mégis sikerült úrrá lennie a nehézségeken, bár serege és jövedelme alig volt, alattvalói pedig mindig készen álltak az összeesküvésre. Mária 1565-ben férjhez ment Darnley lordjához, de a házasság boldogtalannak bizonyult, hiába született belőle egy fiú, Jakab. Kicsapongó és féltékeny ura Mária színe előtt gyilkolta meg annak titkárát, ráadásul a trónt is magának akarta megszerezni.

A királynő gondjait Bothwell earlje oldotta meg, aki 1567 februárjában eltette láb alól a kényelmetlenné vált férjet. Mária felbujtóként maga is gyanúba keveredett, a felháborodás még magasabbra csapott, amikor három hónap múlva férjhez ment Bothwellhez. Az okokat illetően csak találgatni lehet: vélhetőleg nem a szenvedély, hanem betegsége, elkeseredettsége vihette rá a lépésre, s szeretett volna egy erős férfit találni, akire támaszkodhat. Rosszul számított, mert harmadik esküvőjét a katolikus és a protestáns egyház is érvénytelennek nyilvánította, a rendek pedig fellázadtak. Máriát elfogták, lemondatták 13 hónapos fia javára, majd egy távoli szigeten bebörtönözték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár