2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Interneten a 48-as honvédek fényképei

2007. január 30. 10:15

Megmentik az enyészettől Plohn József fotográfus életművének pótolhatatlan értékű alkotásait, többek közt azokat az egyedülálló fotókat, amelyeket a mester idős 48-as honvédokról készített.

2006 januárjában a vásárhelyi Németh László Városi Könyvtár a Tornyai János Múzeummal közös pályázatot adott be a Hagyományok Házához. A pályamű a Plohn-gyűjtemény archiválásáról, és annak interneten való megjelenítéséről szólt - tudta meg a lap a könyvtár munkatársától, Szepesi Judittól. A két intézmény kétmillió forintot nyert el.

Plohn József élete során több mint háromezer néprajzi témájú felvételt készített, melyek közül 1635 darab került a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum tulajdonába, s így maradtak meg az utókor számára. Ezeknek a felbecsülhetetlen értékekkel bíró képeknek kezdték el nemrég a digitalizálását és DVD-re való kiírását.

A feladat nem sokáig várhatott volna, ugyanis az üveglemezeken ezüstkiválási folyamat kezdődött, ami a rajta lévő kép pusztulásával jár. A negatívok szkennelését egy szegedi cég végzi, a munka márciusra fejeződik be. Eddig az anyagnak több mint a felét archiválták.

Ezzel egy időben a képeket várostörténeti és néprajzi értékként is földolgozzák, ezt a munkát Nagy Vera, a múzeum főmuzeológusa végzi. A tervek szerint a képek nemsokára a Hagyományok Házának adatbázisába is bekerülnek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár