2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Félrekódolták a királyi közösülést

2007. január 24. 11:00

Egy korábban rosszul megfejtett levél I. Károly egy eddig teljesen ismeretlen oldalát is bemutatja - derítette ki egy angol kutató.

A józan életű uralkodó szembeszállt a korábbi zülléssel, és a nők esetében sem vesztette el a fejét. Nem így fia, II. Károly, aki több időt töltött Nell Gwynnel és többi szeretőjével, mint királyi házastársával. Amikor ezzel szembeszállva Sarah Poynting, a Keele Egyetem kutatója nemrég bejelentette, hogy feltárta I. Károly erkölcstelen és buja oldalát, a kollégái hitetlenkedve fogadták az elméletet.

Miközben Poynting a király leveleinek tudományos kiadását rendezte, rábukkant I. Károlynak az 1648 után börtönül szolgáló Carisbrooke Kastélyból kicsempészett leveleire. A levelek közül kettő egy magas, vöröshajú, himlőhelyes arcú nőhöz, Jane Whorwoodhoz szólt, aki a király egykori udvaroncának mostohalánya volt. A történészek már korábban is úgy gondolták, hogy a királyt gyengéd érzések fűzték a nőhöz, ám eddig azt az álláspontot képviselték, hogy Károly moralitása és felesége iránt érzett mély szerelme kizárt mindennemű szexuális viszonyt.

Károly titkosírással dúsított leveleit azonban sokszor rosszul dekódolták - állítja a történész. Az uralkodó az egyik helyen például azt írta, hogy Jane meglátogathatja őt, de arra figyelmeztette, hogy nem beszélhetnek bizalmasan különleges engedély nélkül. A levél ezután titkosírásra váltott. A korábbi megfejtés szerint a részlet a következőképp hangzott: "Merem remélni, hogy van egy lehetőség, ahol választ kaphatsz tőlem", majd pedig kódolatlanul ez állt a levélben: "bocsásd meg egyenes érzéseimet".

Poynting szerint azonban a kódolt sor így hangzott: "Merem remélni, hogy van egy lehetőség arra, hogy egy jót közösüljünk". Ezt a kutatónő szerint az is alátámasztja, hogy Károly később leírja, hogy a nő miként tudna titokban beosonni a szobájába. Érdekesség, hogy a közösülésre Károly a 17. századi brit szleng legocsmányabb kifejezését használta, amelyet később a fia kicsapongásait megörökítő pornográf versikékben használtak.

Poynting szerint a levelek egy összetett ember eddig ismeretlen oldalát világítják meg az angol történelem egyik legkritikusabb időpontjában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár