2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kispénzű turista a XVII. századból

2007. január 5. 11:45

James Fraser skót utazó véletlenül előkerült, felbecsülhetetlen értékű 350 éves útinaplóját hamarosan nyomtatásban is olvashatjuk.

Kalandok a polgárháborúban kimerült Angliában

Megismerhette a Cromwell uralma alatt álló London mindennapjait, egy katolikus fõiskolán protestáns kémnek nézték, beállt a pápai Svájci Gárdába és õrizte a svéd királynõt is. Mindeközben varjútollal három kötetnyi naplót írt élményeirõl, amelyet nemrég fedeztek fel, és hamarosan részleteiben megjelentetik majd.

James Fraser 1634-ben született, tanulmányait Aberdeenben folytatta, majd lelkészként tevékenykedett Wardlaw-ban (a mai Kirkhillben). Tekintélyes tudós, író és költő is volt, aki gael és angol nyelven egyaránt írt, és jártas volt a latin és héber nyelvben. Kevés kézirat maradt ránk tőle, az útinapló ezek egyike. Felfedezését a véletlennek köszönhetjük: az Aberdeen-i Egyetem munkatársai ugyanis egy új könyvtár építése miatt leltároztak a történelmi gyűjteményben, és ekkor találtak rá az utalásokból ismert naplóra.

London a 17. században

Amikor Fraser 1657-ben elindult útjára, Anglia éppen Cromwell protektorátusának végnapjait élte. Ugyanebben az évben szavazta meg a parlament a postahivatal felállítását, és ekkor érkezett először Angliába a később nemzeti itallá vált tea.  Indulásakor ezt írta: "Anglia most mély hallgatásba, alvásba és letargiába merült. Minden erejét kivette az 1637 óta tartó polgárháború, amely most végre befejeződött, mivel a királyi hadsereg 1651. szeptember 3-án Worcesternél vereséget szenvedett."

Útja Aberdeen városán keresztül Edinburghbe vezetett, majd Newcastle-ba lovagolt, de tovább már hajón utazott, mivel a szárazföldi utakon útonállók leselkedtek az utazókra. Londonban megtekintette a Whitehall-t, I. Károly akkor még létező palotáját és részletes beszámolót közölt a bűnözőkre kirótt különböző büntetés formákról.

Fraser találó jellemzésekkel tűzdelt szórakoztató naplót írt. Cromwellt például termetre magas és rendkívül tekintélyes figuraként mutatja be, aki azonban legnagyobb megdöbbenésére nem követi a divatot. Az angolokat egyébként nagy húsevőként jellemzi, akik felettébb sokat olvasnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár