2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hitler Párizsban

2008. június 11. 14:00

A TV-history e heti epizódja 1940-be kalauzol, amikor a német hadigépezet hat hét leforgása alatt lehengerelte Franciaországot.

Európa a furcsa háború hónapjait élte, és március elején a moszkvai békével a szovjet-finn téli háború is befejezödött. Április 9-én a Weserübung hadművelet vette kezdetét: a semleges Dániát és Norvégiát német csapatok szállták meg, majd május 10-én nyugat felé fordultak a Wehrmacht csapatai, ahol a Benelux-államok kapitulálása után a német elfoglalták Franciaországot is. Olaszország is hadbalépett, majd De Gaulle hadbahívta a franciákat. Chamberlaint lemondatva Winston Churchill lett a britek miniszterelnöke.

Eközben keleten a Szovjetunió megszállta a román Besszarábiát és Észak-Bukovinát, majd Romániában Antonescu vette át a hatalmat. Ezt augusztusban a balti államok beolvasztása követte, amit a három ország felvételi kérelmével indokoltak. Japán a vichy-i Franciaország jóváhagyásával megszállta Indokína stratégiailag fontos területeit, illetve a britek is lezárták a burmai útvonalat.

A nyáron megkezdődött a légicsata Angliáért, amelyben a britek kitartottak, így a terrorbombázások sikertelensége után Hitler lefújta a támadásokat. Az angolok novemberben védelmi- és kölcsönbérleti szerződést kötöttek az Egyesült Államokkal.

A Német Birodalom, Olaszország és Japán háromhatalmi szerződést kötött, hogy megakadályozzák az USA hadbalpését, majd az olaszok támadásba lendültek Líbiában, ám ez a kísérlet utánpótlási nehézségek miatt hamar kifulladt. A brit nílusi hadsereg ellentámadása jóval sikeresebb volt, a brit-francia partraszállási kísérlet viszont kudarba fulladt Dakarnál.

Magyarországon Teleki felkészült egy washingtoni emigrációs kormány létrehozására, ám augusztus 30-án aláírták a második bécsi döntést, és a magyar csapatok bevonultak az erdélyi területekre. A különböző nyilas pártok Nyilaskeresztes pártban egyesültek, ahová már közalkalmazottak is beléphettek. Szabadon engedték Rákosi Mátyást és Vas Zoltán, akik a Szovjetunióba távoztak. Belgrádban örökbarátsági egyezményt kötöttünk a jugoszlávokkal.

Az év elején elrendelték a korpakenyér készítését, majd cukor- és zsírjegyeket vezettek be. Hatósági összeírás után megtiltották a termények piaci értékesítését is. Bartók búcsúhangversenyt tartott Budapesten.

1940-ben született George Romero filmrendező, H.R. Giger grafikus, Peter Fonda színész, Chuck Norris harcművész, Al Jarreau énekes, Al Pacino színész, Cliff Richard énekes, Pelé focista, Bruce Lee harcművész, Kao Hszing-csien író, John Maxwell Coetzee író, Bernardo Bertolucci filmrendező, Sinkó László színész, Terence Hill (Mario Girotti) színész, Bakay Kornél régész, Gojko Mitić színész, Ringo Starr zenész, Gregor József operaénekes, John Lennon zenész, Terry Gilliam filmrendező, Frank Zappa zeneszerző. Az év híres halottja volt Isaac Babel író, Selma Lagerlöf írónő, Lev Davidovics Trockij forradalmár, Neville Chamberlain politikus, F. Scott Fitzgerald író, Paul Klee festő, Mihail Bulgakov író, Italo Balbo politikus, Iványi-Grünwald Béla festő.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1940-es év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár