Kalandozás a reneszánsz popzene labirintusában

2006. november 6. 10:15

Ha Stingre gondolunk, nem éppen az Erzsébet-kori kifinomult zene jut eszünkbe. Most azonban át kell értékelnünk eddigi véleményünket.

Az angol Orfeuszként ismert reneszánsz lantművész, John Dowland (1563-1626) katolikus vallása miatt leginkább a kontinensen élt, bár műveit Londonban adta ki. Shakespeare A szenvedélyes zarándok című művében név szerint is megemlíti lantművész kortársát, aki "ha lanthoz ér, minden emberi érzést elragad". I. Jakab trónrakerülésével Dowland királyi lantos lett. Több dalát már életében szinte népdalként ismerték szerte Európában, s összesen mintegy 100 szóló lantművet hagyott hátra.

A lant valóban az Erzsébet-kor népszerű hangszerének számított, még maga a királynő is szívesen játszott rajta. Az énekhangra és lantra írt John Dowland dalokat általában klasszikus képzettségű zenészek adják elő, és Sting - saját bevallása szerint -  nem tartozik közéjük. Ennek ellenére a CD meglehetősen jó kritikákat kap.

Forrás: EPA

Hallgasson Ön is lanton játszó Stinget!

Sting - szintén saját elmondása szerint - már több, mint 20 éve foglalkozik Dowland zenéjével. Érdeklődése csak fokozódott, amikor bemutatták Edin Karamazov boszniai lantművésznek, akivel egy éven keresztül közösen kutatták Dowland szerzeményeit.

Bár ezek a dalok jóval a slágerlisták kora előtt íródtak, Sting mégis popzeneként kezeli őket. Szerinte Dowland volt Anglia első, ismert énekese és dalszerzője, és "ő találta fel a formát - az elidegenedett énekest/dalszerzőt". Érthető hát, hogy a "szenvedés királya" vonzódik Dowlandhoz, aki leginkább olyan hipnotikus erejű, szenvedéssel teli dalairól ismert, mint a "Flow My Tears," "In Darkness Let Me Dwell" és "Come, Heavy Sleep."

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma