Kiásták a viking kincstárat

2006. november 2. 13:15

Több mint ezer, a vikingek korából származó ezüstérmét találtak a régészek Gotland szigetén egy földalatti kincsestárban, amelyre teljesen véletlenül bukkant rá a napokban két fiatal svéd férfi.

A valószínűleg több mint ezer évvel ezelőtt, a X. században elásott, összesen három kilogramm súlyú kincsek között ezüst karkötők is vannak - mondta a TT svéd hírügynökségnek Majvor Ostergan helyi szakember.

Forrás: EPA
A feltárás azután kezdődött a balti-tengeri szigeten, hogy a múlt héten a 20 éves Edvin Sandberg és 17 éves öccse, Arvid véletlenül egy arab ezüstérmét talált, amikor udvarrendezési munkában segítettek egyik szomszédjuknak. Edvin 1100 évesre becsülte a lelet korát, aztán folytatták az ásást, és még legalább száz érmét fordítottak ki a földből. Ezután értesítették a helyi múzeumot, és onnan hamarosan meg is érkeztek a régészek.

Forrás: EPA
Gotland, amely a legnagyobb sziget a Balti-tengeren, a vikingek fontos kereskedelmi központja volt, így aztán a mostanihoz hasonló leletek nem egyedülállóak: az eddig feltárt legnagyobb elrejtett kincsestárban 65 kilogramm ezüst- és 20 kilogramm bronztárgyat találtak.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma