2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Sorin Antohi felmondott a CEU-n, a diákok a visszatérését kérik

2006. október 27. 10:45

Az egyik legnagyobb tekintélynek örvendő román történész securitatés múltjának feltárása után legutóbb az is kiderült, hogy jogosulatlanul használja tudományos fokozatát.

Korábban


Pacepa, a román titkosszolgálat egykori vezetője

1978-ban megunta kenyéradója önkényét és az Egyesült Államokba szökött - vallomás a Ceausescu-rendszer pusztító üldözési mániáiról.

Az 1957-ben született román származású Sorin Antohi a Történelemtudományok Nemzetközi Bizottsága (International Committee of Historical Sciences) elnökségének tagja.
Antohi egyik legfontosabb tanulmánya a román nemzeti identitásról magyar nyelven is olvasható:
Mit képzelnek magukról a románok?

Sorin Antohi, a Közép-európai Egyetem (CEU) történésze 2006 szeptemberében a román Cotidianul lapnak vallotta be, hogy 19 éves korától a román Securitate ügynöke volt, s Valentin fedőnévvel jelentett. Október 23-án a Ziarul de Iaşi nevű jászvásári lap erősítette meg, hogy Antohi nem kapott doktori címet a helyi egyetemen. Ezután Antohi lemondott minden posztjáról és törölték az egyetem honlapjáról is.

A régi honlapon megtalálható cv-je szerint Sorin Antohi PhD dolgozatát a iaşi-i egyetemen védte meg, ám a napvilágot látott egyetemi állásfoglalás szerint a védésre sosem került sor. 1991-ben valóban beiratkozott a doktori képzésre Antohi, de nem védte meg diplomamunkáját hat éven belül. 2000-ben, kilenc év után megszüntették a doktori jogviszonyát az egyetemmel.

Az Antohi-botrányt ismertető A Hét szerint román értelmiségiek a történész esetét szomorúnak és sokkolónak tartják, mert a legmagasabb szintű szakmai képességeiről nemzetközileg ismert Antohit olyan embernek tartják, aki "akár évente megvédene egy-egy doktori dolgozatot".

A történészprofesszor a Cotidianulnak adott nyilatkozatában elismerte: "Igen, felmondtam a CEU-n, minden tisztsegemből. Öntisztítást végeztem, noha senki sem kért rá. Sőt! Az értékes emberekben sosem kérdőjeleződött meg a belém vetett bizalom. Én viszont fizetni akarok, sokszorosan, minden hibámért. Majd visszatérek valamikor a közéletbe és az akadémiai életbe, előbb néhány román és angol nyelvű könyvvel, melyek közül némelyiket már befejeztem. A formális rehabilitálással csak azután foglalkozom. Egyelőre a saját, személyes projektjeimre koncentrálok, de anélkül, hogy cserben hagynék másokat."

A CEU hallgatói nyílt levélben kérték Antohi visszatérését az egyetemi szenátustól. Többen jelenleg is Antohi témavezetésével dolgoznak doktori dolgozatukon, illetve vezetése alatt szereztek doktori címet. A diákok jövője ezután sem lehet kérdéses, az egyetem gondosan kidolgozott tanulmányi értékelési, minőségellenőrzési rendszere a biztosíték, hogy az egyetemi vezetés minden egyes akadémiai minősítés, értékelés mellett kiálljon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár