2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956. július: amnesztia és enyhülés

2006. július 15. 09:57

Részleges amnesztiát hirdetnek, bár az MDP bírálja azokat, akik nem hagyták felszólalni a kommunista hozzászólókat a Petőfi Körben. Az Egyesült Államok morcos lesz, erre Nasszer még komolyabban fenyegetőzik. Eltérítik a MALÉV járatát és Ausztriába viszik.

Eltérítik a MALÉV rendszeres járatát

1.

A Szabad Nép címoldalon hozza: a sajtóvitán szervezett csoportok botrányosan zavarták meg a `becsületes kommunista hozzászólókat`. Az itt elhangzottak `párt- és népi demokrácia ellenes` megnyilvánulások voltak, amelyeket a Nagy Imre körül kialakult csoportosulás irányít.

2.

A szombathelyi Vasvári Pál kör - titkára Horn Miklós tanár - a budapesti Petőfi Kör mintájára értelmiségi vitát rendez.

3.

Tito a Szovjetunióba látogat.

5.

Az OTSB és az Országos Társadalmi Labdarúgó Szövetség elnöksége menesztette az Aranycsapat szövetségi kapitányát, Sebes Gusztávot.

6.

Megkezdi a termelést a Sztálin Vasmű kokszolóműve.

9.

Piros László belügyminiszter, államvédelmi altábornagy kiadott utasítása `éberségre`, `az ellenség elleni harcra`, a munka `megjavítására` hívta fel a belügyi szervek figyelmét. Elrendelte, hogy `minden vezető tartsa elsőrendű kötelességének annak biztosítását, hogy saját szervei területén külső, vagy belső ellenséges elemek esetleges zavarkeltő, provokációs cselekményeket ne követhessenek el. Ennek legfontosabb feltétele a jó operatív - hálózati munka, a beérkezett adatok, jelzések gyorsfeldolgozása, értékelése, a vezetőkhöz való gyors jelentése minden olyan adatnak, jelzésnek, mely esetleges rendbontásra, provokációra utal`.

Moszkvában letartóztatják Beriját, és megfosztják összes funkciójától, majd kizárják a pártból.

10.

Hegedűs András miniszterelnök fogadja a katolikus püspöki kar küldöttségét, és számos kérdésben elismerte sérelmeik jogosságát.

Az Írószövetség párttaggyűlésén a felszólalók bírálják az MDP KV június 30-i határozatát.

11.

Az MDP budapesti pártaktívája értekezletet tart.

12.

Az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsa határozatot hoz a kelet-európai országokkal kapcsolatos amerikai politikáról.

13.

Sikeres repülőgép-eltérítés Magyarországon. Fegyveres támadók eltérítik Nyugat-Németországba a Budapest-Szombathely-Zalaegerszeg között közlekedő a MALÉV járatot. A gépen 15 utas volt, a négyfős személyzet mellett. A gépet heten térítették el, a személyzet mellett az utasok közül öten visszajöttek.

Anasztaz I. Mikojan, az SZKP elnökségi tagja Budapestre érkezik. Rákosi felváltását Hegedűs Andrással javasolja, aki 1955. április óta miniszterelnök. A pozíciót Hegedűs nem vállalja. Végül Gerő Ernő személyében egyeznek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár