Restaurálásra szorul a libanoni örökség

2006. szeptember 27. 13:15

Alig egy hónapja fejeződtek be a harcok Izrael és a Hezbollah között, máris UNESCO-bizottság látogatta végig a libanoni világörökség prominens helyszíneit. A vizsgálat lesújtó eredménnyel zárult: három helyszín súlyosan károsodott, így azonnali állagmegóvást kell rajtuk végezni.

A Mediterráneum történelmének legsúlyosabb környezeti katasztrófája

A legismertebb károsodott helyszín Tűrosz (Tyre) városa, ahol egy római kori sír freskói omlottak le, amikor egy közeli épületet bombatámadás ért. A festménynek egy része menthetetlen.

A leomlott freskók - Ismerje meg Libanon vérzivataros történetét! 

Büblosz (Byblos) kikötőjében a romokat olajréteg borítja, köszönhetően annak, hogy az izraeli légierő a háború első napjaiban légitámadásokkal pusztította el a közeli olajfinomítót. A szakértők szerint ez lehet Libanon és a Mediterráneum történelmének eddigi legsúlyosabb környezeti katasztrófája. A kikötő köveit ráadásul csak kézzel, és különleges anyaggal lehet megtisztítani, mert a gépi tisztítás szintén komoly károsodást okozhat. A takarítás 25 embernek 10 hetes munkájába kerülne, nem számolva azt az időt, amíg a szükséges kiképzést megkapják. Mindez 100 ezer dollárba kerülne.

Olajszennyezés a kikötőben

Baalbek római kori templomainak egy része is komoly szerkezeti károsodásokat szenvedett a folyamatos földrengésektől - írták szakvéleményükben a szakértők. Itt még további, összetett eljárásokkal készített fényképek elemzésére lesz szükség, hogy pontosan meghatározzák a károsodás mértékét.

Látható sérülések nélkül

Bár egyik épületet sem érte közvetlen támadás, és nincs nagyobb látható sérülés sem, ám a már meglévő korábbi repedések, vagy szerkezeti sérülések csak felerősödtek a folyamatos robbanásoktól - mondta el a küldetés vezetője, Mounir Bouchenaki.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma