2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Részegnek tettették magukat a szex közben rajtakapott britek

2006. október 4. 12:30

A testi örömök szigetországbeli történetét mutatja be egy most nyílt kiállítás Angliában, ahol a látogatók a tiltott szexualitáson kívül megismerhetik a prostitúcióval, homoszexualitással és nemi kérdésekkel kapcsolatos brit attitűdök változásait is.

A Liverpooli Egyetem Levéltári Tanulmányi Központja (Center for Archive Studies, Liverpool University) legújabb kiállítása az angolok szexuális attitűdjeinek változását követte nyomon. A kiállított dokumentumok között megtekinthető egy - Múlt-koron már korábban bemutatott - 57 évvel ezelőtt készült szexuális felmérés is, amelynek publikálása a maga korában komoly problémákba ütközött.

A BBC-n látható dokumentumfilm az első angol szexológiai felmérést mutatta be, rávilágítva, hogy a felmérés adatai megdöbbentő részletességgel tárták fel az angol társadalom szexuális problémáit, s emiatt hamar el is tussolták az ügyet. A felmérésből ugyanis az derült ki, hogy öt férfiből legalább egynek volt már homoszexuális tapasztalata, négyből egy pedig prostituáltakkal is próbálkozott. A legtöbb nő - mikor megkérdezték - arról panaszkodott, hogy férje borzalmas az ágyban. A jelentésből többek közt kiderült az is, hogy öt nőből egynek volt már házasságon kívüli viszonya. A megkérdezettek közül tízből nyolcan elfogadhatónak tartották a válást, vagyis döntően elfogadták a tönkrement házasság megoldásaként.

Kézikönyvek, kalauzok, felvilágosító könyvecskék - részlet a kiállított anyagokból

A levéltár fotókkal illusztrálva mutatja be az 1930-as évek szexuális viselkedésmintáit Anglia déli részén, a híressé vált Blackpool Beach strandjain, filmszínházaiban, tánctermeiben. Már ekkor is általános városi jelenségnek számított a szabadban zajló örömszerzés, így a rendőrök sűrűn csaphattak le a parkokban, kihalt utcákon örömködő párokra. A rendőrségi jelentések szerint a hidegvérű britek többsége, ha rajtakapták, részegnek tettette magát, vagy megpróbálta beadni a rendőröknek, hogy csak egy gyenge tréfáról volt szó.

A kiállításon külön rész ismerteti, hogy a britek szexuális gátlásait miként döntötte le a második világháború. A legtöbben ugyanis a halálfélelem hatására mindent szerettek volna minél hamarabb kipróbálni. Ennek fényében nem volt meglepő az sem, ha prostituáltak zaklatták a katonákat. Ez azonban végül olyan komoly problémává fajult, hogy az ügyben krízistalálkozókat kellett tartani.

Pozitív példaként jelenik meg a viktoriánus kori feminista, Josephine Butler élete, aki a prostituáltak kulturált körülmények közt történő elhelyezéséért kampányolt, majd később a gyermekprostitúció ellen küzdött.

A látogató nem utolsósorban azt is megismerheti, miként változott a szexuális bűncselekmények büntetése. Bár a bűn megítélése hasonló volt a maihoz, a szankcionálás egészen más rendszert követett. Egy szexuális bűntényben részes férfit 1630-ban például úgy büntettek meg, hogy meztelenül vezették végig az utcákon, az ismerősei szeme láttára megszégyenítve.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár