2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült az ellopott indián fejdísz

2006. augusztus 22. 09:30

Közel húsz éve lopták el azt a perui fejdíszt, amelyet egy londoni ügyvédi irodában talált meg a brit rendőrség. A legalább 1300 éves, mocse eredetű arany kincs egy perui királyi sírból tűnt el a nyolcvanas évek végén.

A londoni ügyvédi irodába egy ügyfél vitte be a különleges ékszert, mert elmondása szerint nem tudta, hogy lopott régiséget birtokol - számolt be róla a National Geographic News. A rendőrség lefoglalta a mintegy 400 millió forint értékű műkincset, és azt hamarosan viszaszolgáltatják a Perui Régészeti Hatóságnak. A szakértők az eseményt a perui műkincsek csempészése ellen vívott harc fontos állomásaként értékelik. Ezen küzdelemhez tartozik az is, amit az ország Machu Picchu kincsei miatt folytat a Yale Egyetemmel.

A most újra előkerült fejdíszen a tengerek polipkarú istennőjét ábrázolták. A díszes arany koronát a homlokra erősítve hordták, így a karok mintegy megmagasították annak viselőjét. A Kaliforniai Egyetem antropológusai az azonosítás kapcsán elmondták, hogy korábban több mocse kerámián is találtak hasonló fejéket viselő embereket.

A mocse indiánok Peru északi, sivatagi partvidékén éltek, kultúrájuk az i.sz. I. és VII. század között virágzott. Piramis alakú templomaik, palotáik, erődeik, öntöző rendszerük maradványai bizonyítják, hogy művészeti, technológiai és szervezési téren a legfejlettebb preinka népek közé tartoztak. A Múlt-koron is nyomon követjük a mocse-leletek sorsát: nemrég számoltunk be egy indián királynő múmiájának feltárásáról és Sipán urának sírkomplexumáról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár