Kalapács alá kerül Csontváry festménye és Horthy kardja

2006. április 25. 12:00

URL: https://mult-kor.hu/cikk.php?id=13400&pIdx=2

Szenzációs, 202 tételes választékkal, közte egy Csontváryval nyílik kedden a Mű-Terem Galéria tavaszi aukciós kiállítása.

Csontváry a figyelem középpontjában

A tételek közül 44 indul millió feletti kikiáltási áron, olyan nagy nevekkel, mint Mednyánszky László, Nemes Lampérth József, Rippl-Rónai József, Kádár Béla, Farkas István, Czóbel Béla, Aba Novák Vilmos, Bortnyik Sándor, és egy várhatóan csúcsot döntő, igazi ritkasággal: egy Csontváry Kosztka Tivadar vászonnal.

A Hídon átvonuló társaság című, 1901 körülire datált kép kikiáltási ára 80 millió forint, amire még nem volt példa magyarországi aukción. A kép előtörténetét, műleírását ismertetendő a Mű-Terem Galéria külön füzetet is megjelentetett a varázslatos, 60x72 centiméteres olajképhez. Az egykori Bedő-gyűjtemény főművéhez hasonló jelentőségű alkotás csak nagyon ritkán bukkan fel a műkereskedelemben. Érthetően, mert a Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából - a 24 grafikából és 103 festményből - mindössze 3 grafika és 22 festmény van magángyűjteményekben, amelyeknek tulajdonosai aligha válnak meg féltett kincseiktől. Az elmúlt másfél évtizedben mindössze három Csontváry képet árvereztek. (Egyet éppen tavaly ősszel a Nagyházi Galériában, ahol a Teniszező társaság című kisméretű festmény 90 millióért kelt el.)

Csontváry: Hídon átvonuló társaság

Mesebeli álmodozó figurák, vadászok, lovasok, köztük egy amazon, bohócok, gyermekét karjában tartó anya, tétova férfiak népesítik be Csontváry Kosztka Tivadar ismert, Hídon átvonuló társaság című, sokszor reprodukált és kiállított festményét. Ezt a képet már csak a festő halála után 11 évvel, 1930-ban az Ernst Múzeum Csontváry kiállításán láthatta a közönség. Egy évvel később a 20. századi magyar festészet egyik fontos műveként mutatta be a Tamás Galéria, s a továbbiakban ott volt minden fontosabb hazai és külföldi Csontváry-kiállításon.)

A Hídon átvonuló társaság is azok közé az alkotások közé tartozott, amelyeket a művész a közönség elől rejtve, a bérelt patikájában őrzött. Harminc olyan festményről lehet tudni, amely innen került elő, és különböző gyűjteményekbe került. Köztük volt a Castellammare di Stabia, a Tengerparti sétalovaglás, a Marokkói tanító, az Öreg halász és a századfordulón festett Önarckép is.

Festmények, vázák és Horthy kardja

E remek Csontváry kép mellett az árverés másik sztárja az a Nemes Lampérth József mű, amelyért 15 millió forintot szeretne elérni az aukciós ház. A Nyolcak és a Ma festői köréhez kötődő Nemes Lampérth Gellérthegy sorozatából való Utca a Gellérthegy oldalában című vászon szimbolikus értelemben a természet erőin uralkodó ember diadalát hirdeti. A nyers és erőteljes tájábrázolás méltán emeli e képet a fiatalon elhunyt művész életművének legjobb alkotási közé.

Utca a Gellért-hegy oldalában

Bortnyik Sándor és Kontuly Béla is ritka név az aukciókon. Bortnyik Stranddáma című képe igazi franciás art deco mű, amely híven képviseli a művész korszellem iránti érzékenységét. Kikiáltási árát jelentőségéhez mérten magasan, 9,5 millióban állapították meg. A Kontuly Béla csendélet a német új tárgyilagosság festői irányzat hatását mutatja, 4,8 millió forintról indul. Mednyánszky Lászlótól tizennégy mű szerepel az aukción, köztük kivételesen szép tájképek, portrék. Öt festményéért 1,2 és 3,2 milliós kikiáltási árról lehet majd licitálni.

Nincs aukció Rippl-Rónai József kép nélkül. Sárga masnis kislány című érzékeny pasztelljéért 5,5 milliót kérnek. A két világháború közötti időszak festőinek reprezentánsa, Aba-Novák Vilmos egy olasz vedutával és egy életképpel van képviselve. A Perugia című, legutóbb 1931-ben kiállított kép kikiáltási ára 7,5, míg a Falatozók címűé 2,8 millió forint.

Ezúttal is válogathatnak a gyűjtők tíz ritka szép, szecessziós Zsolnay kerámiából a dísztálakat, vázákat, kancsókat 180 ezer és 2,6 millió forint közötti árakon indítják.

Rendhagyó, s a galéria megszokott kínálatától eltérő tétel az a díszkard, amelyet Horthy Miklós neve fémjelez. A solingeni damaszkolt pengés, tűzaranyozott, mívesen cizellált markolatú díszkardot 1920-ban ajándékozták tengerésztisztjei az akkor még a Nemzeti Hadsereg Fővezére címet viselő altengernagynak. Horthy Miklós ezt a kedvenc díszkardját viselte nyilvános szereplésein, ebben látható az 1938-as felvidéki és az 1940-es erdélyi bevonuláson. Utójára 1944 október 6-án, Koós Miklós altábornagy temetésén jelent meg a nyilvánosság előtt ezzel a karddal, amelynek aztán az október 16-os kiugrást követő "védőőrizetben" azonban nyoma veszett. Most egy magyar magángyűjteményben bukkant fel, s 2,2 milliós kikiáltási árról indulva szerezheti meg valaki.