2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálják a magyar audiovizuális örökséget

2006. április 14. 13:02

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA), amely 2006. január 1-jén kezdte meg hivatalos működését, mintegy 8000 órányi tévé- és rádióműsort dolgozott fel és tett elérhetővé az interneten - áll az IHM közleményében. Ez persze nem teljesen így van: a furcsa elképzeléssel kialakított rendszer valójában csak zártláncú intraneten működik, azaz egyelőre csak könyvtárközi betekintőrendszerként használható.

A NAVA rendszerében hozzáférhető immár 100 magyar játékfilm és 590, világháború előtti híradófilm is - jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Háza Kiállításon, ahol az elsőként kialakított NAVA-pont is működik. Hasonló kötelespéldány-archívum hazánkban eddig nem létezett. Különlegessége, hogy segítséget nyújt a helyi műsorszolgáltatók archívumainak feldolgozásához. A műsorszolgáltatói archívumok alapvetően a gyártás kiszolgálására épülnek, kellően nem rendszerezettek, és legfőképpen nem nyilvánosak, így az általuk őrzött kulturális értékek holt vagyonként rejtve maradnak.

Jelenleg a NAVA-ban mintegy 8000 órányi feldolgozott műsor található. A NAVA, azaz a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum gyűjtőkörébe tartoznak az országos, földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású műsorai. A NAVA az elektronikus műsorok számára olyan, akár az Országos Széchényi Könyvtár a nyomtatott kiadványok, vagy a Magyar Nemzeti Filmarchívum a magyar filmek számára. Alapfeladatán túl, az archívum közreműködik a Magyar Nemzeti Filmarchívum játék- és híradófilm-digitalizálási programjában. Ennek keretében idén 100 magyar játékfilm és 590 régi híradófilm vált nyilvánosan hozzáférhetővé a NAVA rendszerén keresztül.

Nemzeti Audiovizuális Archívum


A NAVA további célja a teljes magyar filmvagyon digitalizálása és online elérhetővé tétele. 2006-ban indul a Magyar Televízió (MTV) archívumának internetes hozzáférhetővé tétele is. Ennek keretében idén mintegy 13 ezer órányi műsor - parlamenti tudósítások és híranyagok -, a későbbiekben pedig az MTV archívumának teljes anyaga válik elérhetővé a NAVA-ban.

Az interneten a www.nava.hu portálról azonban a rendszernek mindössze a katalógusa szabadon hozzáférhető, a médiatartalom megtekintésére csak a NAVA zárt hálózatát alkotó NAVA-pontokban van lehetőség. A szerzői jogi törvény korlátozásai miatt ezek a nyilvános szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak, iskolai oktatás célját szolgáló intézmények, muzeális intézmények, levéltárak, valamint kép- és hangarchívumok. Jelenleg, a Jövő Háza Kiállításon kívül további 34 NAVA-pont működik. A tervek szerint ez a szám az év végére eléri a 100-at. Mindez egyelőre elég kevésnek tűnik, hiszen így ez nem is igazán internetes megjelenés. Helyesebb lett volna, ha mindezt inkább intranetes rendszerként hirdetik. A NAVA oldalán egyelőre közzétett pár híradónál pedig a Filmmúzeum híradói vagy a Google online filmarchívuma is sokkal izgalmasabb néznivalókat kínál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár