Nagy-Britannia segédkezett az izraeli atombomba megépítésében

2006. március 13. 12:00

Nagy-Britannia a hatvanas években jelentős mennyiségű nehézvizet és urániumot adott el Izraelnek, és erről valószínűleg az akkori brit kormányfő sem tudott - hangzott el a BBC 2-n.

Benn és Wilson

A BBC 2 éjszakánként sugárzott, Newsnight című politikai magazinműsora a szabad információ-hozzáférésről rendelkező törvény alapján jutott hozzá az eddig szigorúan titkos korabeli dokumentumokhoz, amelyek szerint Harold Wilson munkáspárti kormánya több száz nukleáris nyersanyag-szállítmányt továbbított Izraelbe. Izrael a brit import révén kezdhette meg - általa egyébként máig el nem ismert - atomfegyver-fejlesztési programját a Negev-sivatagban működő dimónai nukleáris központban - hangzott el a műsorban.

Tony Benn, a Munkáspárt egyik legidősebb veteránja, aki Wilson első kormányában a technológiaügyi miniszteri tisztséget töltötte be, a Newsnightban azt mondta: sem ő, sem elődje nem tudott a szállítmányokról, vagyis azokat a hátuk mögött intézték brit kormányilletékesek. Hozzátette: azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy akár Harold Wilson akkori miniszterelnök tudott volna az Izraelbe irányuló titkos atomexportról.

Megszólalt a műsorban Mordeháj Vanunu, a dimónai nukleáris üzem volt alkalmazottja is, aki - miután a 80-as években a The Sunday Times című brit lapnak részleteket árult el az izraeli atomprogramról - 18 évet töltött börtönben. Vanunu a BBC műsorában azt mondta: a brit nyersanyagszállítmányok egyik eleméből - a lítium 6-osból - arra következtet, hogy Izrael hidrogénbomba gyártásának is nekifogott.

Vanunu, akinek mozgását az izraeli hatóságok a mai napig erősen korlátozzák, a telefonon adott interjúban kijelentette: Nagy-Britanniának a műsorban ismertetett adatok napvilágra kerülése után ugyanolyan erőteljesen kell követelnie az izraeli atomprogram feltárását, ahogy azt Irán esetében is teszi.

(Múlt-kor/MTI)

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma