2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római volt Boudicca királynő titokzatos férje

2006. február 21. 12:20

Egy új tanulmány szerint az angliai római befolyás sokkal nagyobb volt az eddig feltételezettnél. Minderre akkor jöttek rá, mikor kiderítették, hogy az icénus törzs harcias királynőjének létezésében is megkérdőjelezett férje valóban létezett.

Boudicca pénze

1960-ig nem állt kézzel fogható bizonyíték a történelemtudomány rendelkezésére Prasutagus létezéséről. A római írott források - elsősorban Tacitus munkája - ugyanis a Brit-szigeten i.sz. 60-61-ben zajlott Róma-ellenes felkelés és annak vezetője, a harcias kelta királyné, Boudicca kapcsán elvétve tartalmaznak utalásokat annak férjéről.

Prasutagusra mindmáig egyetlen megbízható forrás, a suffolki Joist Fedben negyven éve felfedezett ezüstérmék utaltak. Ezeken egy férfi romanizált profilja látható és a felirat: "SUB Ri Prasto" és "Esico fecit" (azaz "készítette Esico, Prasutagus király [uralkodása] alatt"). Sir John Evans 19. századi antikvárius már a The ancient british coins (Ókori brit pénzérmék) című alapművében is igen előrelátóan azt feltételezte, hogy ha valaha előkerül majd néhány pénzdarab Prasutagus korából, akkor azok a terület nagyfokú romanizáltságára utalhatnak majd.

Talán nem véletlen, hogy Prasutagus létezése és ezzel szoros összefüggésben a sikeres római elnyomás igazolása negyven év óta sem volt életbevágóan fontos.

Amanda Chadburn icénusokra vonatkozó kiterjedt kutatása során azonban fény derült arra - ahogy az a British Archaeology tanulmányában is olvasható-, hogy a suffolki pénzeken tényleg a híres királynő férje látható, akit Prasutagus helyett valójában Esuprasto-nak hívták. A norwich-i kastélymúzeum (ennek Boudicca-galériájában őrzik az érmek néhány darabját) főkurátora, John Davies szerint igen ritka eset, hogy egy történelmi személy kérdéses létezését a régészet bizonyítsa. Davies azt sem bánja, hogy ezáltal a térség római befolyásoltsága is jóval nagyobbnak bizonyul a korábban hangoztatottnál.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár