2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1956-os témájú dokumentumfilmek a 37. magyar filmszemlén

2006. február 9. 13:00

Korábban

Versenyben voltak

Ata filmje - Ata Kandó portré

Adatok: 2005, színes, 39 perc, video
Rendező: Molnár József
Adatlap a Szemle oldalán

Tartalom: Ahogy a név sejtetni engedi, művészportréról van szó, de hamar kiderül, hogy már műfordító anyukáék meglehetősen liberálisak: kislányukat saját maga által kitalált beceneve után, Atának hívják. Sőt, szokatlan nevelési szokásaikról 1915-ben könyvet is írnak (Ata könyve). Ata a rózsadombi polgári idillt a harmincas években maga mögött hagyja, és férjével, Kandó Gyula festőművésszel Párizsban próbál szerencsét. Ata fotózni kezd, de mielőtt kibontakoztathatná tehetségét, a németek bevonulnak Franciaországba, és a házaspárt visszatoloncolják Magyarországra. Zsidóként átvészelni a háborút nem könnyű feladat, amit a hármas ikrekről való gondoskodás sem tett egyszerűbbé. Ata mégis derűsen emlékszik vissza a legszörnyűbb napokra. 1945 után nincs maradása Magyarországon, és Hollandiába költözik. Rengeteget fényképez, gyönyörű albumokat állít össze, és világhírű válik. Most 92 éves.

Kiknek ajánlott: Atát és filmjét mindenkinek ajánljuk, aki jó kedélyű, idős asszony derűs történeteit szereti hallgatni. De a fényképekért is megéri!


Eötvenhat


Adatok:
2005, színes, 65 perc, video
Rendező: Nagy Ernő
Adatlap a Szemle oldalán

Tartalom: A film 1955-től kezdődően kronologikusan tekinti át a "fokozódó" helyzetet. A vidéki származású, az ELTE Bölcsészkarára járó egyetemisták szemszögéből látjuk az értelmiségi közegben játszódó eseményeket. A Kolhoz Kör "kis Petőfi Körként" a kollégiumi diákok vitafóruma, ahol az érdeklődő tanulók fiatal tanáraikkal (Varga János, Szabad György) szabadon vitathatták meg az aktuális politikai eseményeket, és minden őket érdeklő kérdést. Terítékre kerül március 15-e, a Rajk-temetés október 6-án, és természetesen az október 23-i felvonulás, illetve annak előkészítése. Az egykori "Kolhoz tagokat" külön-külön meséltetik, így több szemszögből ismerhetjük meg a történteket. Ezért aztán teljes bizonyossággal soha nem fogjuk tudni megállapítani, hogy a Rajk-temetést követő "spontán városi séta" során a Sztálin szobornál a csoport mások füle hallatára énekelte-e el a Hunyadi nyitányt ("Meghalt a cselszövő?"), vagy csak maguk elé dünnyögték lázító jelszavaikat, illetve, hogy lepisilték ugyanekkor a zsarnoki talapzatot avagy sem. A nyolcvanas évek archív felvételei mellett az ötvenes évek híradóiból megszólaló Rákosi üres frázisai, valamint a Rajk-temetés feszült, vészjósló hangulatú képi és zenei összeállítása teszi még kézzelfoghatóbbá 1956 világát. A film barátságos és informatív, de a zömében statikus interjúkészítési módszer visszafogja az egykori egyetemisták lendületét.

Kiknek ajánlott: Elsősorban türelmes, bölcsészkarra vágyakozó tanulóknak ajánljuk, ők majd egy-egy nehezebb matekpélda levezetéséért cserében elmesélik a többieknek.


Hazatérés - Koszmovszky Edina

Adatok:
2005, színes, 52 perc, video
Rendező: Sipos István
Adatlap a Szemle oldalán

Tartalom: A film egy ejtőernyős ugrással kezdődik. Egy szemmel láthatólag nyugdíjas hölgy vállalkozik erre az ugrásra, és lelkendezik utána. Azt gondolhatjuk rögtön: aki ennyi idős korában így tudja élvezni a zuhanást, fiatalnak is biztos belevaló, energikus volt. A hölgy vitalitása hamar be is bizonyosodik, hiszen nemsokára kiderül, ő volt az, aki 1956. október 23-án, a tömeghez csapódva, de hamar magáénak érezve a műegyetemisták 14 pontját, a Rádió előtt, egy riporterkocsira állva, felolvasta a pontokat az összeverődött tömegnek. Az eseményt leírásokból ismerjük, de fotó nem készült. Ha akár egy is készült volna, ma azt mondanánk: Koszmovszky Edina volt a forradalom arca. Így csak azok számára volt az, akik akkor ott voltak a tüntetők között. A 18 éves lány tagja lett annak a tíz tagból álló delegációnak, akik bementek a Magyar Rádió elnökéhez, Benke Valériához követeléseikkel. Megismerjük a menekülni kényszerülő, azóta Nizzában élő Koszmovszky Edina családját, a boldog és szabad nap következményeként idegenben leélt életét.

Kiknek ajánlott: A kizökkentő tényezők ellenére a főszereplő története érdekes; szimpatikus, érzelemmel teli, de pátoszmentes stílusa szerethetővé teszi a filmet. Gimnazistáknak az átélhető személyes történet és az ideális hossza miatt ajánjuk.


Képzelt forradalom - avagy Osztrák-Magyar Románia

Adatok:
2005, színes, 40 perc, video
Rendező: Zágoni Balázs
Adatlap a Szemle oldalán

1956-os tematikájú dokumetumfilm kategóriában elnyerte az 1956-os Intézet Virtuális Nagydíját

Tartalom: Tanulságos film a forradalom egyik eddig feltáratlan romániai következményéről. A békepap az ötvenes évek közepén kiterjedt hálózatot szervez a rendszer megdöntésére. Különös, hogy az egész Romániát mélyen behálózó besúgó szervezet, a Securitate sokáig nem figyel fel a földalatti mozgalomra. A fantazmagóriának - ehelyütt megelégszünk az Osztrák Magyar Románia elképzelt államalakulatra való utalással - az 1956-os magyar belpolitikai forrongás, majd a forradalom kitörése ad realitást. Jó lett volna megtudni, hogy Magyarországon milyen politikusokkal tárgyalt Szoboszlay Aladár, de ez úgy látszik, hogy az alkotók számára sem derült ki. Együtt vannak már a résztvevők, a pátprogram, a turulos címer, az cselekvési terv, de a végén persze semmi sem jön össze; a tagok többsége beijed és nem lép akcióba. Egy évvel a szervezkedés csúcspontja után pedig kíméletlenül lesújt a Secu: állam elleni összeesküvés miatt tíz vezetőt kivégeznek és sokan hosszú börtönbüntetést kapnak.

Kiknek ajánlott: Habár a téma nem a forradalom fő sodrához tartozik, fiatalabb nézőknek is kifejezetten ajánljuk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár