2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Horthy erdélyi bevonulása színesben

2006. február 8. 08:30 Népszabadság Online

Horthy Miklós 1940-es észak-erdélyi bevonulásáról ínyenceknek való archív filmritkaságot mutat be ma este az RTL Klub XXI. század - A legendák velünk élnek című műsora.

A nyilvánosság előtt még soha nem játszott filmtekercs alighanem az első színes hazai amatőr felvételek egyikét őrzi. A magyar amatőr filmes szövetség égisze alatt forgatta a később profi filmekben is közreműködött Pásztor István néhány társával Erdély újra magyar föld címmel, a második bécsi döntés után.

A fasiszta Olaszország és a náci Németország segítségével született megállapodás értelmében az 52 százalékban magyarok lakta Észak-Erdélyt visszacsatolták Magyarországhoz, Horthy Miklós kormányzó ünnepélyesen bevonult az ottani városokba. Pásztor filmje az ünnepi hangulatot, a magyar lakosság fölfokozott örömérzését örökíti meg, annak minden külsőségével együtt. A némafilmen látható a díszbe öltözött tömeg, a sok földíszített utca magyar zászlókkal, olasz trikolórral és német horogkeresztes lobogókkal.

Az teszi különösen érdekessé e felvételeket, hogy a bevonulásról készült korabeli hivatalos propagandafilmmel ellentétben nem megrendelésre, meghatározott szempontok alapján készültek. A képsorok privát filmnek tekinthetők, sokkal életszerűbben mutatják az eseményeket - mondja Velti Lászó, a történész és levéltáros szakértőt is megszólaltató tévés összeállítás készítője. A filmtekercsre a tévések a Hadtörténeti Levéltárban bukkantak rá, ahová egy magánszemély adományaként került még 1983-ban. Mint azt Bonhardt Attila, a levéltár igazgatója elmondta, a mintegy 17 ezer filmdoboz között feküdt ez is, a kutatók érdeklődését mindeddig nem keltette fel.

A teljes cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár