2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisztikai vonzerő lett a Ceausescu-nosztalgia

2006. január 31. 12:00

Turisztikai érdekességgé, hétköznapi nosztalgiává, jövedelmező befektetéssé vált a tizenhat évvel ezelőtt kivégzett Nicolae Ceausescu uralmának emléke Romániában.

Ami egykor vérfagyasztó valóság volt, az ma groteszk látványosság: ennyi maradt az egykori kommunista rendszerből a diktátor és felesége, Elena kivégzése után több mint másfél évtizeddel. Az önkényúr kultusza ma Drakuláéval vetekszik, s van, aki ebből remek üzletet csinál.

A diktátor emlékét például Dinel Staicu craiovai üzletember váltotta nem is olyan apró pénzre. Neki van miből emléket meríteni, hiszen a Ceausescu-rendszer idején rendőrtiszt volt. A Podari nevű olténiai faluban létrehozta a Román Szocialista Köztársaság parkját, afféle "Ceausescu Disneylandet", amelyet sikerült "közérdekű beruházásként" eladnia a közönségnek, és az adóhivatalnak is. Bárki megcsodálhatja itt a megannyi szocialista giccset, amely által a diktátor-házaspár csaknem negyed századon át dicsértette magát éjjel és nappal. A megtollasodott ex-milicista saját tévéállomással is rendelkezik Craiován. E csatorna külön megemlékezett január 26-án a "szocialista Románia" első és utolsó elnöke születésének 88. évfordulójáról. A "Ma lennék 88 éves, ha agyon nem lövettek volna" című, többórás műsorban a nézők kiadós képsorokat láthattak a diktátor-házaspár libanoni és amerikai látogatásairól, s az egykori román közszolgálati televízió születésnapi "díszműsoraiból".

A Ceausescu-féle titkosszolgálat, a Securitate egyik volt embere ugyancsak multimilliomossá vált e kultusz nyomán. A volt szekus "szocialista kapcsolatrendszere" révén rátette a kezét a temesvári "Ceausescu-villára", az egykori kommunista párt "luxusszállójára". A kor szavára hallgatva persze "Hotel Internationalra" keresztelte át az ingatlant. Az elmúlt tizenhat esztendő során lakott már benne több volt román államfő és miniszterelnök, és számos magas rangú külföldi vendég. A tulajdonos most több millió eurós ráfordítással ötcsillagos szállóvá akarja átpofozni a városi parkban található villát. A háromszobás volt elnöki lakosztályt újra "szocialista stílusban" rendezik be, s benne közszemlére teszik a giccses ízlésű diktátor-házaspár dísztárgyait is, hogy legyen miben gyönyörködni a különlegességre vágyó, vastag pénztárcájú nyugati turistának. A tulajdonos nyílván abban reménykedik, hogy lesznek sokan, akik az egykori rémálom emlékei között kívánnak álomba merülni.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Garzó Ferenc, Bukarest)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár