A kínai Nagy Falat másolhatták a rómaiak

2006. január 2. 13:31

Habár a tényleges együttműködésre nem létezik közvetlen bizonyíték, a kínai Nagy Fal és a római Limes szerkezete sok hasonlóságot mutat.

Támadás a Nagy Fal ellen
Kína felméri, mi maradt a Nagy Falból
Peace & Love a kínai nagy falon
Omladozik a kínai nagy fal
Konferenciát rendeztek a Barbaricum ösvényein
Antonius fala
Hadrianus falának új szakaszait találták meg Angliában
Turisták veszélyeztetik Hadrianus falát
Hiába a hatalmas távolság, a Kínát átszelő egybefüggő védőfal és a Római Birodalom határa mentén húzódó falszakaszok feltűnő szerkezeti és funkcióbeli hasonlóságokat mutatnak. Az építmények elsődleges szerepére, a katonai-védelmi funkcióra vonatkozó egyezések megállapítása önmagában ugyan nem tekinthető újszerűnek, egyéb párhuzamok kiemelésével már egy figyelemre méltó elmélet részét képezi.

A teóriát a Pécsi Tudományegyetem Ókortörténeti és Régészeti Tanszékének oktatója, dr. Visy Zsolt fogalmazta meg egy Kínában megrendezett nemzetközi konferencián. Felhívta a figyelmet többek között arra is, hogy a két erődrendszer részét képező jelzőtornyok hasonlóan sűrű egymásutánban követik egymást, valamint, hogy magának a jelzések leadásának a technikája is rendkívüli mértékben emlékeztet a másikra.

Olyan örök emberi tulajdonságok, mint a beláthatatlan távolságok áthidalásának és a távoli területekre való eljutásnak a vágya ráadásul ugyanúgy vonzhatta elődeinket, mint a jelenkor emberét.

Időbeli átfedések is alátámasztják a fentiekben vázolt nézetet. A Nagy Fal nyugati vonulatának jelentős része az i.e. 2. század utolsó évtizedeiben épült, Wu császár uralkodása idején. Abban az időszakban, amikor az addig teljesen zárt birodalom némi nyitást kezdett nyugat felé. A következő néhány száz év során kiteljesedtek a kereskedelmi kapcsolatok, temérdek mennyiségű keleti áru áramlott a Selyemúton a rómaiak fennhatósága alatt álló területekre. Természetes, hogy a hírek, így a fal létezéséről és hatékony működéséről szóló információk sem álltak meg a határokon. A különböző védelmi lehetőségekről egyébként is folyamatosan tájékozódó római katonaság feltehetően előszeretettel hasznosította a kínai tapasztalatokat - egészítette ki Visy professzor állításait Xu Weimin, az észak-nyugati Kínai Egyetem Történelem tanszékének vezetője.
Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma