2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy végzetes pisztolylövés

2008. január 2. 14:00

1914-ben egy pisztolylövés kirobbantotta a világot is átformáló első világháborút: június 28-án Gavrilo Princip meggyilkolta az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét.

Ez az év hamar bekerült a történelemkönyvekbe: június 28-án Gavrilo Princip, a Fekete Kéz nevű szerb anarchista mozgalom tagja meggyilkolta az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét Ferenc Ferdinándot, és feleségét Chotek Zsófiát. Alig egyhavi tanácskozás és ultimátum után az ellenséges nagyhatalmak hadat intéztek egymásnak, és míg a Monarchia katonái a szerbek ellen, addig Németország katonái Franciaországba mentek, hogy mire a levelek lehullnak, már otthon is legyenek.

Az orosz fronton Tannenbergnél és a Mazuri tavaknál bevált a taktika: a német csapatok jelentős előrenyomulást értek el. A gyors győzelem máshol azonban elmaradt, és négy évig tartó öldöklés vette kezdetét mind a nyugati, mind pedig a keleti frontokon és a tengereken egyaránt.

Nagy-Britannia lemondott Tibetről, ami Kína fennhatósága alatt autonómiát kapott. Kína azonban nem ismerte el az ekkor megkötött szimlai egyezményt, és a terület feletti teljes felügyeletet követelte. Anglia viszont újabb területekkel gazdagodott: a törökök hadba lépése miatt formálisan annektálták Ciprust.

Meghalt a pápa: augusztus 20-án elhunyt X. Pius, akinek halála után a konklávé XV. Benedeket emelte a trónra.

Augusztus 15-én megnyitották az 1906 óta épülő Panama-csatornát, mely jelentősen lerövidítette a tengeri hajózási útvonalakat.

Magyarországon ebben az évben jött létre Jászi Oszkár és Szende Pál vezetésével az Országos Radikális Párt. Az 1912. évi törvények értelmében 1914. őszétől új egyetemeken indul meg a képzés: Debrecen és Pozsony ekkortól fogadja hallgatóit. Új folyóirat is indult az évben: Frank Pál szerkesztésében ekkortól a Tőzsdevilág című tőzsdejogi, pénzügyi és gazdaságpolitikai havilapot olvashatták a pénzvilág szerelmesei. Március 14-én nyílt meg az Astoria szálló, mely hamarosan több politikus állandó lakhelyévé vált.

Március 7-én tartották meg az első országos kukoricakiállítást (ezer mintát állítottak ki), míg áprilisban konyhaművészeti kiállítást tartottak a Vígadóban az olcsó és racionális táplálkozás jegyében.

1914-ben született Octavio Paz Nobel-díjas költő, Julio Cortázar argentin-, Bohumil Hrabal cseh író, Alec Guinness angol színész, Tolnay Klári, Muráti Lili színésznők, Jurij Andropov szovjet politikus, Thor Heyerdahl felfedező; ebben az évben hunyt el Jean Jaures francia békepárti politikus, Fejérváry Géza egykori miniszterelnök, Feszty Árpád festő, Lechner Ödön építész, Herman Ottó természetbúvár.

Szeretne többet tudni?

Böngésszen az 1914-es év további eseményei között!
A 100 év - 100 kép filmsorozat többi epizódja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://www.tv-history.tv

Kölcsönözze ki a sorozat többi részét és nézze meg közel DVD minőségben a T-Online Tékában!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár