2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az Egyesült Államok Kongresszusa megtiltja az írástudatlanok bevándorlását

2004. május 21. 03:09

Az intézkedésre nem kis részben éppen az Osztrák-Magyar Monarchia területéről érkezők miatt került sor.

A századfordulóra már jelentős méretű cseh telepek jöttek létre Chicago, New York, St. Louis és Cleveland városában. Iowa, Wisconsin, Nebraska és Texas államokban a cseh telepesek inkább a farmerek számát gyarapították. Nebraska és Texas egy-egy városa ma is a Prague (azaz Prága) nevet viseli. Csupán Nebraska állam területén a cseh nyelvű újságokat és énekes kórusokat is fenntartó közösségek 44 településen emeltek templomot maguknak.

Az USA államaiba érkező szlovákok harmada írástudatlan volt - ők adták az amerikai szén- és acéltermelés munkásainak garmadát.

1870 és 1890 között több mint 270 ezer lengyel is érkezett az Egyesült Államokba. Legtöbbjük Wisconsin-ba ment, ahol 1878-től kezdve adták ki az első amerikai lengyel újságot, a Przysci Ludn-t. Egy év múlva Milwaukee-ban megalapították a Kuryer Polski-t, mely később az amerikai lengyel közösség legnagyobb lapja lett. 1891 óta Wisconsin állam törvényeit lengyelül is kiadták.

A magyarok leginkább New York, Chicago, Cleveland és Detroit városokban települtek le, de kisebb földműves közösségeik megtalálhatók a kaliforniai Budapesten, az iowa-i New Budán valamint a floridai Koussuthville-ben is.

1820 és 1920 több mint 3,7 millió ember vándorolt ki az Osztrák-Magyar Monarchiából az Egyesült Államokba. Azonban még ennél is többen érkeztek Németországból (5,5 millió), Írországból (4,4 millió) és Olaszországból (4,2 millió).

Egy 1978-as vizsgálat szerint 1820 óta összesen több mint 4,3 millió ember vándorolt ki az Osztrák-Magyar Monarchia területéről, ám mindez az összes bevándorló 9 százalékát sem éri el.

Íme néhány név az ismertebbek közül:

Kossuth Lajos, Joseph Pulitzer, Harry Houdini, Felix Frankfurter, Luise Rainer, Victor Berger, Rosika Schwimmer, Walter Trier, Joseph Bromberg, Antonin Dvorak, Poli Negri, Paul Muni.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár