2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A tatárjárás szomorú leleteire bukkantak

2005. november 22. 09:00

Egyedülálló lelet került elő Cegléd határában a 4-es főút szélesítésekor. Itt valószínűleg egykor nagyobb kiterjedésű Árpádkori falu lehetett, melynek kilenc házát sikerült eddig feltárni. Az egyik legnagyobb méretű, közel 20 négyzetméter alapterületű ház kemencéjében fogadta a régészeket a váratlan látvány: két kisgyermek és valószínűleg édesanyjuknak a csontváza - adta hírül a Magyar Rádió.

Úgy rekonstruálták a történetet, hogy amikor 1241-ben a tatárok betörtek, akkor ezt a falut is teljesen porig rombolták. A két kisgyermek és az édesanya már nem menekülhetett el a házból, ezért úgy gondolták, hogyha a kemencében elbújnak, akkor túlélhetik ezt a támadást. Azonban a tatárok rájuk gyújtották a házat, és ahogy leégett a ház, a füst beáramlott a szűk kemence száján és megfulladhattak a füsttől.

A kemencében egy körülbelül hat éves kislány embrió pózba összezsugorodott csontváza fekszik, szorosan a bátyának a hátához bújt. A kisfiú körülbelül nyolc éves lehetett, és mellette találták meg az egyik legfontosabb leletet, egy IV. Béla ezüst dinárt, ami alátámasztja azt az elképzelést, hogy ez a ház és a falu a tatárjáráskor pusztult el.

Emellett a kisfiú kezében egy körülbelül 25-30 centiméter hosszúságú vas ácskörző is feküdt, amiből arra lehet következtetni, hogy az édesapa valószínűleg ács lehetett, hiszen a házban még több helyről is olyan vaseszközök kerültek elő, amelyek ezt támasztják alá. Az édesanya bújt be utoljára a kemencébe, akinek az alsó, illetve a felső lábszárcsontjai kilógnak a kemence szájnyílásán.

A régészek úgy vélik, itt akkora pusztítás mehetett végbe, hogy akik életben maradtak, már nem is mertek visszajönni a későbbiekben, hogy eltemessék a szomszédjukat, ismerősüket.

Tovább a teljes cikkhez

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár