2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Legendák a föld alatt

2005. november 18. 16:21

Elkészült a székesfehérvári királyi panteon megvalósíthatósági tanulmánya - számol be róla a Népszabadság. A később kiválasztandó mélyépítési technológiától függően tíz-tizenötmilliárd forintba kerül a Székesfehérvárra tervezett Magyar Királyok Panteonja - derül ki a projekt most elkészült megvalósíthatósági tanulmányából.

A tervek szerint Székesfehérvár belvárosában, a romkert alatt mintegy negyven méter mélyen, összesen közel kilencezer négyzetméter alapterületen, átlagosan 13 méter belmagasságú csarnokokban az évtized végéig alakítanák ki a Magyar Királyok Panteonjaként emlegetett kulturális-idegenforgalmi létesítményt, amelynek a közelmúltban elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya.

A megvalósíthatósági tanulmány évi ötszázezer látogatóval számol, ami évente mintegy 700-800 millió forintos bevételt jelentene. Mivel az építkezés nagyjából két-három évig tart majd, így legkorábban 2009-ben nyílhat meg a királyi panteon.

A létesítmény nem hagyományos múzeum lenne, hiszen nem korabeli forrásokat vagy tárgyakat mutatna be, hanem a jelenkor legmodernebb technikai lehetőségeit felvonultató időutazásra invitálná a látogatókat. A negyvenméteres mélységbe négy nagy teljesítményű liften lehet majd lejutni. Magát a panteont négy terem alkotná, amelyeket folyosók kötnének össze. A termek közül három kör alaprajzú lesz, ezekben kap helyet többek között a ruhatár, a török kávézó, a középkori bazár, a jelmezkölcsönző, a magyar királyok hologramokból álló arcképcsarnoka, valamint a történelmi játszóház.

A teljes cikk a Népszabadság oldalán

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár