2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A bibliai Góliát nyomaira bukkanhattak

2005. november 16. 12:00

Erre lehet következtetni abból a feliratból, amely egy néhány hónappal ezelőtt kiásott cserépdarabon tűnik fel.

"Ugyan nem találtam még rá Góliát csontvázára egy lukkal a homlokán, mindenesetre ez az első hiteles régészeti bizonyíték [a létezésére], amely egykori filiszteus területről származik" − nyilatkozta dr. Aren M. Maeir a Reuters hírügynökségnek. A Tel Avivhoz közeli Bar-Ilan Egyetem Régészeti Osztályának vezetője közel egy évtizede irányítja az ásatásokat Tel es-Safiban. A dél-izraeli város, ókori nevén Gát, az i.e. ötödik évezred óta szinte folyamatosan lakott település. A Szentírás szerint ez volt a Dávidtól látványos vereséget szenvedő Góliát szülőfaluja. Mindeddig azonban egyetlen bizonyíték sem támasztotta alá a bibliai állítást, s azt, hogy a híres küzdelem valaha is megtörtént volna.

A most talált cserépbe vésett betűk szemita eredetűek, de két, ettől eltérő származású név is megjelenik a feliraton: Wlat és Wlt. Filiszteus nyelven ezek tagadhatatlanul Góliát nevét rejtik.

A leletnek, mint minden kétséget kizáró bizonyítéknak az elfogadása némileg mégis kétséges. Maeiren kívül ugyanis egyetlen szakértő véleménye sem kapott nagy nyilvánosságot, így egyelőre óvatosan, de megkérdőjelezhető, hogy egy felirat, amely csupán egy nevet tartalmaz, mekkora bizonyossággal támaszt alá egy "történelmi" eseményt. A legfontosabb ellentmondás a lelet korára vonatkozik, s ezt maga Maeir sem tagadja. Az i. e. 900 körül keletkezett felirat majdnem bizonyosan nem egykorú a bibliai párharccal, amelynek nagyjából egy évszázaddal korábban lehettek szemtanúi a szemben álló felek. Ráadásul az indo-európai eredetű Góliát név nagyon is elterjedt volt akkoriban.

Mindezek ellenére sem kérdéses, hogy jelentős felfedezéssel állunk szemben. A helyszínen már korábban előkerült tárgyak nem csupán árnyalják, de alapjaiban mondanak ellent a Bibliában a filiszteusokról festett képnek, akik barbárokként, valósággal a gonosz megtestesítőjeként tűnnek fel a kiválasztott izraeliekkel szemben. Viszont "amikor a régészeti bizonyítékok szemszögéből vizsgáljuk a filiszteusokat, egy igen gazdag, dinamikus, elbűvölő és fejlett kultúrájú népcsoportot ismerhetünk meg bennük" - mondja Maeir, aki hónapokat szánt rá, hogy több kutatóval is megvizsgáltassa a feliratot. A szakértői vélemények összegzését és megvitatását egy legkésőbb e hónap folyamán, az Egyesült Államokban megrendezett konferencia keretében kívánják megvalósítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár