2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szakszervezetek ősét ünneplik Nagy-Britanniában

2005. szeptember 12. 10:00

Hat dorseti munkást ausztráliai kényszermunkára ítéltek 1834-ben, mert a sajtóhoz fordultak magasabb fizetés iránti igényükkel. Meghurcolásukkal kezdődött a szakszervezeti érdekvédelem kialakulása Európában.

Mozgalom a platánfa alól

A Tolpuddle-i mártíroknak is nevezett munkások a világ első szakszervezeti mozgalmával az embertelen munkáltatók és bérezési szabályok ellen próbáltak meg fellépni. Abban az időben azonban a munkásszerveződések illegálisak voltak, így letartóztatták és elítélték őket, majd hét évnyi büntetőtáborban való munkára szállították őket az ausztráliai Új-Dél Walesbe. A per hatalmas felháborodást váltott ki, és a vezetők hamar támogatókra leltek, akik hazahozatták őket Angliába. Ezek az események vezettek végül a kedvezőbb bérezés és munkafeltételek kialakulásához a 19. században, illetve később a modern szakszervezeti mozgalom születéséhez is.

A Tolpuddle-i mártírok bírósági tárgyalásának helyszínén 2005. júliusa óta idegenvezetők kísérik az érdeklődőket a tárgyalóteremtől a szervezkedők gyűléseinek helyt adó 320 éves platánfáig, melynek életkorát a National Trust első alkalommal kísérelte meg felbecsülni. "A bíróság és a cellák lenyűgözők, mivel alig változtak az eltelt évszázadok alatt. A szűk cellában állva elképzelhetjük, hogy mit érezhettek a foglyok" - mondta a West Dorset megye tanácsának vezetője, Mary Penfold.

Tolpuddle városában emellett a National Trust erdészeti szakértői modern datálási technikákkal határozták meg a híres platánfa életkorát, ami a szakszervezeti zarándokok ezreinek fő célpontja - mely ha minden igaz az 1680-as évek óta áll ott, így mikor a mártírok találkoztak lombja alatt, már 150 éves volt. "Az új számítások alapján a fa nagyjából 320 éves lehet" - mondta el az erdészeti szakértők vezetője. "Ez azt jelenti, hogy már akkor nagy fa lehetett, mikor a modern szakszervezeti mozgalom őse megszületett alatta."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár