Cenzúrázni próbálták egy Anne Frank életéről szóló kiállítást egy horvát városban

2017. január 23. 10:28 MTI

Egy horvát középiskolában, Sibenik városban, cenzúrázni próbálták az Anne Frank életéről szóló, Történelem a mának című kiállítást, mert az igazgatónak nem tetszett, hogy a partizánokat pozitív, míg a usztasákat negatív fényben tüntették fel - közölte a helyi sajtó pénteken. A szervezők ezt követően leállították a programot.

Anne Frank

Az amszterdami Anne Frank Ház múzeum és emlékhely - oktatási programjának részeként - saját készítésű és gondozású vándorkiállítása Anne Frank - Történelem a mának címmel 1997 óta járja a világot, és eddig 40 országban több mint tízmillióan látták. Horvátországban Sibenik lett volna a 24-ik város, ahol megrendezik. A Sibenik.in hírportál szerint a konfliktus abból adódott, hogy a szervezők a harminc pannó mellé, amely Anne Frank életét mutatja be, hat további pannót is hozzácsatoltak, amely nem része az európai programnak, és amely a partizánok, valamint az usztasák tetteit ábrázolja a második világháborúban.

Josip Belamaric iskolaigazgató úgy vélte: az usztasákat a pannón úgy tüntették fel mint háborús bűnösöket, akik szerbeket, zsidókat öltek és gyerekeket éheztettek, miközben a partizánok "angyalok voltak". Mi van a partizánok bűneivel, miért nem mutatják be, hogy a partizánok horvátokat öltek a második világháború után? - tette fel a kérdést. Az igazgató arra kérte a szervezőket, hogy a vitatott pannókat távolítsák el, ők azonban az egész kiállítást leállították.

A tárlat szervezői, a Horvát Oktatási és Fejlesztési Hálózat a Kommunikáció Evolúciójáért (HERMES) elnevezésű civil szervezet közleményt adott ki, amelyben sajnálatát fejezte ki az ügy miatt. "Sajnos az utóbbi időben egyre többször vagyunk tanúi a történelem eszközként való felhasználásának egyes politikusok és más érdekcsoportok részéről, akik hamis érveléssel megpróbálnak megosztottságot szítani mi jók és az ők rosszak között" - áll a szövegben.

A HERMES jelezte, hogy a történelem ilyen hazug és leegyszerűsített tolmácsolásával soha nem foglalkoztak, és a jövőben sem fognak. A hat pannó kivonásával - mint fogalmaztak - azt érték volna el, hogy erősítik a hitet, miszerint a második világháborúban "valahol a németek és zsidók között történt valami". Kiemelték: ez mellőzné a tényt, hogy Horvátország nagyon is része volt ennek a háborúnak, és emiatt nem hajlandóak hazug kompromisszumokra.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma